Se bo Francija prdružila Poljski in predpisala obvezno zdravljenje? Foto: EPA
Se bo Francija prdružila Poljski in predpisala obvezno zdravljenje? Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy se je že srečal s svojci umorjene Hodeaujeve. Foto: EPA

Premier Francois Fillon je po umoru 42-letne Marie-Christine Hodeau, ki je umrla med jutranjim tekom po gozdovih na jugu Pariza, izjavil, da vlada preučuje možnost sprejema zakona, po katerem bi morali prestopniki obvezno opraviti hormonsko zdravljenje, tako imenovano kemično kastracijo (zdravljenje motenj z zdravili).

Primer nesrečnice je v Franciji zbudil veliko pozornosti. Potem ko jo je ugrabil moški, ji je uspelo iz njegovega avtomobila poklicati policijo in povedati registrsko tablico njegovega avtomobila, nato pa je bila zveza prekinjena. Policistom je kmalu uspelo izslediti lastnika avtomobila, Manuela da Cruza, Hodeaujevo pa so iskali več dni, dokler niso njenega golega trupla odkrili v nekem grmovju.

Znova v isti soseski
Zgroženost javnosti je bila še večje, ko je prišlo na dan, da je moral 47-letni hišnik Cruz, oče štirih otrok, zaradi ugrabitve otroka in posilstva 13-letnega dekleta leta 2000 za sedem let v zapor. Pred kratkim so mu omogočili pogojni izpust, zato se je preselil nazaj v isto sosesko, v kateri je živela tudi njegova otroška žrtev.

Kot piše britanski Guardian, je omenjeni primer znova povzročil vročo razpravo o načinu kaznovanja večkratnih prestopnikov, kar je sicer priljubljena tema predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki rad ponavlja, da je pri zagotavljanju reda in miru neomajen. Predstavnik njegove stranke je pozval tudi k razširjeni uporabi kemične kastracije, kmalu pa se mu je pridružil tudi del vladne ekipe, vključno s pravosodno ministrico in ministrico za družino.

Poljska z obvezno kemično kastracijo
Kemična kastracija je postopek, pri katerem se z zdravili in injekcijami zmanjša spolni nagon. Francija, skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi državami, kot sta Švedska in Danska, sicer že zdaj uporablja ta način, a le pri prestopnikih, ki privolijo v tovrstno zdravljenje. Poljska je septembra kot prva evropska država uzakonila obvezno kemično kastracijo za vse, ki so bili obsojeni spolnih prestopkov proti otrokom.