Putin ni varčeval s kritikami na račun Zahoda. Foto: EPA
Putin ni varčeval s kritikami na račun Zahoda. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je veliko govoril o odnosih z Zahodom in nič o očitkih na račun stanja demokracije in človekovih pravic v Rusiji. Foto: EPA

Na debatnem srečanju t. i. društva Valdai v Sočiju je Putin ubral ostro retoriko proti Zahodu, ki je spominjala na čase hladne vojne in pokazala, kako globok je razkol med Rusijo in zahodnimi državami. Ruski predsednik je zavrnil očitke, da skuša obnoviti sovjetski imperij na račun ruskih sosed.

"Tega nismo začeli mi," je dejal glede krize v Ukrajini, kjer se vladne sile spopadajo s proruskimi uporniki, za katere Kijev in nekatere zahodne države zatrjujejo, da jih podpira Moskva, ki je nezadovoljna s spremembo oblasti v svoji zahodni sosedi po strmoglavljenju prorusko usmerjenega predsednika Viktorja Janukoviča februarja letos, ko so ga zamenjale prozahodne oblasti.

Putin je tokrat prvič javno priznal, da je Rusija pomagala pobegniti Janukoviču na njegovo željo. "Povedal bom odkrito - prosil je, če ga odpeljemo v Rusijo, in smo ga," je dejal.

Znova je ponovil stališče Moskve, da se je v Ukrajini zgodil državni udar prozahodnih skupin. "Nihče nam ni hotel prisluhniti in nihče se ni želel pogovarjati z nami. Namesto težavnega, a poudarjam, civilnega dialoga so prispevali k državnemu udaru. Državo so pahnili v kaos, gospodarski in družbeni propad ter državljansko vojno z velikimi izgubami," je dejal.

Pri naših sogovornikih v Kijevu ne vidimo želje po rešitvi težav na vzhodu Ukrajine s pomočjo političnega dialoga in pogovori. "Vedno eno in isto na drugačen način: uporaba sile," je prepričan.

Glede sankcij ZDA in Evropske unije proti Rusiji zaradi njenega vmešavanja v Ukrajino je dejal, da gre za napako, in zatrdil, da Rusija ne bo nikogar prosila za nič, saj je samozadostna.

Alternative ruskemu plinu ni
Ob naštevanju konfliktov, za katere je okrivil ZDA, med njimi Libijo, Sirijo in Irak, se je Putin vprašal, ali je ameriška politika okrepila mir in demokracijo. "Ne," si je tudi odgovoril in pojasnil, da je imelo vsiljevanje enostranskega diktata ravno nasprotni učinek.

Putin je izrazil upanje, da bodo prihodnji teden dosegli rešitev za spor z Ukrajino glede dobave ruskega plina. Nemška kanclerka Angela Merkel ga je v telefonskem pogovoru pozvala k hitri rešitvi plinskega spora pred prihajajočo zimo. Rusija je Ukrajini, prek katere se plin dobavlja tudi evropskim državam, junija letos zaustavila dobavo zaradi neplačanih računov.

Putin ne pričakuje, da bodo evropske države prenehale kupovati ruski plin, saj ni prave alternative.