Preiskava o vzrokih smrti 47-letnega novinarja še poteka. Foto: Reuters
Preiskava o vzrokih smrti 47-letnega novinarja še poteka. Foto: Reuters
Rupert Murdoch
Kako dolgo se bo še smejalo Murdochu? Foto: EPA

Nekdanjega novinarja nekoč najbolje prodajanega britanskega tabloida so v ponedeljek našli mrtvega v njegovem stanovanju. Hoare je bil tisti, ki je razkril vse razsežnosti spornih praks novinarjev pri omenjenem časopisu, umrl pa je v času, ko je afera s prisluškovanjem tisočim ljudem dosegla vrhunec.

Po odkritju trupla je policija sporočila, da je preiskujejo njegovo smrt, ki pa po njihovih besedah ni sumljiva. Njegovi prijatelji menijo, da je Hoare umrl naravne smrti, potem ko je v zadnjih tednih postal izrazito samotarski in paranoičen, piše britanski Daily Mail.

"Govoril je, da bo po njega prišel nekdo z vlade, in vseskozi se je skrival v stanovanju s spuščenimi zavesami," je povedal njegov prijatelj, ki mu je Hoare med drugim naročil, da naj nikomur, ki bi spraševal po njem, ne pove, da je v stanovanju.

"Telesno je propadal. Bil je rumen in ni bil videti dobro zadnji mesec," je dejal prijatelj in dodal, da je imel nenehne težave z alkoholom, pri čemer je nenehno govoril, kaj vse je moral zaradi njega prestati.

Novinarji plačevali policistom
Hoare je bil prvi, ki je nekdanjega urednika News of the World Andyja Coulsona obtožil, da ni samo vedel za vdiranja v prenosne telefone, ampak je to sporno prakso pridobivanja informacij tudi spodbujal. Prvič je Hoare spregovoril lani jeseni za ameriški časopis New York Times in s tem sprožil škandal, ki je v zadnjih tednih doživel vrhunec, ko se je razkrila tesna povezanost medijev, politikov in policije.

Coulson je po urednikovanju tabloida odšel za medijskega svetovalca takrat še opozicijskega voditelja in današnjega premierja Davida Camerona. Hoare je Coulsona obtožil laganja glede njegove vloge v aferi.

Prejšnji teden je pokojni novinar znova razburkal s svojimi trditvami, so pri News of the World v zameno za plačilo policistom lahko uporabljali policijsko tehnologijo, s pomočjo katere so sledili ljudem prek signalov njihovih prenosnih telefonov.

Coulson, ki je Downing Street zapustil letos januarja in so ga zaradi afere o prisluškovanju aretirali v začetku julija, je odločno zavrnil obtožbe Hoara, ki je vseskozi trdil, da je bilo vdiranje v prenosne telefone nekaj endemičnega in da ni šlo za redko prakso. Hoara so pri tabloidu odpustili leta 2005 zaradi njegovih težav z alkoholom in mamili.

Neki prijatelj, ki ga je zadnje čase večkrat videl, ga je opisal kot treznega človeka, ki si želi ponovno zgraditi novinarsko kariero. Tudi njegov odvetnik je dejal, da je pred tednom dni deloval dobro. Medtem ko policija še ni izključila možnosti samomora, pa prijatelji menijo, da je njegova smrt lahko posledica naravnih vzrokov, saj je bil šibkega zdravja.