Oče Vsevolod Čaplin po razrešitvi ni varčeval s kritikami na račun patriarha in oblasti. Foto: Reuters
Oče Vsevolod Čaplin po razrešitvi ni varčeval s kritikami na račun patriarha in oblasti. Foto: Reuters
Patriarh Kiril in ruski predsednik Vladimir Putin negujeta topel odnos. Foto: Reuters
Razrešeni duhovnik je slovel tudi po svojih konservativnih izjavah. Foto: AP

Kot razlog za razrešitev je ruska sinoda navedla "potrebo po večji učinkovitosti".

Oče Vsevolod, ki je bil od leta 2009 do četrtkove razrešitve tudi predsednik moskovskega oddelka za sodelovanje med Cerkvijo in družbo, je Cerkev in rusko vlado pozival k dejavnejši vlogi v vzhodni Ukrajini in podpori tamkajšnjim separatistom, rusko vojaško posredovanje v Siriji pa nedavno označil za "sveto vojno". Je pa tudi kritiziral aktualno rusko politično elito kot koruptivno, poroča Guardian.

"Vse se je začelo pred letom dni, ko se v načelu nisem strinjal z našim ukrajinskim stališčem. Ne bi smeli čakati, ampak bi se morali potruditi, da naše oblasti slišijo glasove ljudi, ki se imajo za Ruse," je povedal za časnik RBK. Ob tem je aktualne ruske politične voditelje označil za "nesmrtno elito, ki preprečuje razvoj države", Rusiji pa napovedal "neizogibno katastrofo", če oblasti ne bodo omogočile "žive razprave in živega javnega procesa".

Cerkev kot podaljšek države
Pod predsednikom Vladimirjem Putinom je Ruska pravoslavna cerkev doživela pravi preporod moči in avtoritete, še vedno pa deluje kot podaljšek države. Patriarh Kiril tako denimo prisostvuje pri strateških sestankih ruskih vojaških operacij v Siriji in ima topel odnos s Putinom.

Za cerkvene voditelje sicer konservativne izjave niso nič posebnega - sam patriarh je denimo dejal, da je feminizem "zelo nevaren" in bi lahko uničil Rusijo, medtem ko je Čaplin leta 2011 pripomnil, da ženske, ki nosijo minikrila in se opijajo, ne bi smele biti presenečene, če jih posilijo.

"Ženska, ki je komajda oblečena, ali pa je naličena kot klovn, prav gotovo ne bo našla življenjskega partnerja z drobcem občutka za samospoštovanje," je dejal. Čaplin je bil sicer ta mesec deležen kar nekaj kritik na družbenih omrežjih tudi po tem, ko so ga v času pravoslavnega posta ujeli med obedovanjem McDonald'sovega burgerja. Čaplin se je branil, da je jedel vegetarijanski burger.

Kritik glede domnevne korupcije in razkošnega življenjskega sloga njenih voditeljev pa je pogosto deležna tudi sama Cerkev. Leta 2012 so tako s Kirilovega zapestja za uradno cerkveno fotografijo računalniško izbrisali drago zapestno uro, a so pri tem pozabili izbrisati tudi odsev pregrešno drage ure na mizi.

Čaplin po razrešitvi ni skoparil s kritikami na račun Kirila, čeprav je pred njo goreče zagovarjal patriarha ob obtožbah vdajanja razkošju. "Skušal sem dopovedati njegovi svetosti, da je ton, ki ga ima Cerkev navado zavzemati v odnosih z državo, napačen. Morali bi biti bolj kritični do amoralnih in krivičnih dejanj oblasti, morali bi biti neposrednejši, ko nagovarjamo družbo, in se v nobenem primeru ne bi smeli prilizovati strukturam, ki izpodbijajo pravoslavno vero tako jasno, kot jo aktualna ukrajinska administracija. Na splošno bi morali prerokovati, ne pa vsakič razmišljati, kdo si bo mislil ali rekel kaj, in ne bi se smeli bati zahajati v konflikt s tistimi, ki imajo oblast na tem svetu," je dejal oče Vsevolod za Interfax.