Center Simona Wiesenthala po vsem svetu preganja nacistične zločince. Heima naj bi našli v čilskem delu Patagonije. Foto: EPA
Center Simona Wiesenthala po vsem svetu preganja nacistične zločince. Heima naj bi našli v čilskem delu Patagonije. Foto: EPA
Aribert Heim

Center Simona Wiesenthala je na sever Čila, kjer živi Heimova hči Waltraud, poslal svoje preiskovalce. "V zadnjih dneh smo dobili informaciji iz dveh virov, za kateri mislimo, da veliko obetata, da je v Patagoniji, v Čilu," je povedal Efraim Zuroff, direktor izraelskega urada centra, ki je za informacije, ki bi pripeljale do njegove aretacije, ponudil 315.000 evrov. Preiskovalci upajo, da bodo med operacijo, ki so jo poimenovali "Zadnja priložnost," od prebivalcev regije dobili nove podatke, ki bi vodili do aretacije iskanega nacista.

Družina: Umrl je leta 1993
Zuroff je povedal, da večina dokazov kaže, da je Heim, za katerega je njegova družina trdila, da je leta 1993 umrl v Argentini, še živ. Njegovi otroci namreč niso prevzeli bančnega računa na njegovo ime v Berlinu, na katerem je 1,2 milijona evrov, kar bi lahko storili, če bi dokazali, da je mrtev. V tem primeru bi imeli dostop do okoli 800.000 evrov vrednih delnic in obveznic.

Ubit med operacijo "Sova"?
Nekdanji izarelski polkovnik Danny Baz je leta 2007 trdil, da so Heima, ob Aloisu Brunnerju enem zadnjih nacističnih ubežnikov, leta 1982 med operacijo "Sova" ugrabili v Kanadi in prepeljali na otok Santa Catalina ob kalifornijski obali, kjer naj bi ga ubili. Center Simona Wiesenthala je to zanikal.

Lobanja kot pisemski obtežilnik
Danes 94-letni Heim je med 2. svetovno vojno v Mathausnu izvajal grozljive poskuse na taboriščnikih in si zapisoval imena svojih žrtev. Dele teles svojih žrtev je uporabljal za okraske v svoji pisarni. Lobanjo nekega moškega, ki ga je obglavil, je uporabljal kot pisemski obtežilnik. Na tisoče taboriščnikov je ubil, ko je naravnost v njihovo srce vbrizgal bencin, vodo ali strup. Preživele žrtve holokavsta so pričale, da je izvajal operacije in amputacije brez narkotikov. S tem je želel videti, koliko bolečine lahko prenesejo njegove žrtve.

V Nemčiji delal kot ginekolog
Po vojni so ga zadržale ameriške sile, a so ga izpustili. V Baden Badnu je delal kot ginekolog do leta 1962, ko je po namigu, da ga bo avstrijska policija aretirala, zbežal iz Nemčije. Nato naj bi se skrival v Španiji, na Balkanu in v Latinski Ameriki. Na stotine nacistov je po vojni zbežalo v Latinsko Ameriko, predvsem Argentino, Čile, Paragvaj in Brazilijo, kjer so se skrivali pred roko pravice. Z njihovim iskanjem se že desetletja ukvarja Center Simona Wisenthala, lovca na nacistične vojne zločince, ki je pred sodišča spravil več kot 1.100 nacističnih zločincev, med njimi visoka predstavnika nacističnega režima Adolfa Eichmanna in Franza Stangla.

Ustaški poveljnik med nogometnimi navijači
Sodnemu pegonu je ušel tudi danes 95-letni Milivoj Ašner, ki je bil v času 2. svetovne vojne policijski poveljnik ustaškega režima na Hrvaškem in naj bi takrat organiziral množične deportacije Judov, Srbov in Romov. Ašner je s Hrvaške leta 2005 zbežal v Avstrijo, kjer so ga med letošnjim evropskim nogometnim prvenstvom videli v družbi hrvaških nogometašev v Celovcu.

T. V.