Policija se je soočila z novimi protesti zaradi še enega streljanja, v katerem je pod policijskimi streli umrl neoborožen temnopolti moški. Foto: Reuters
Policija se je soočila z novimi protesti zaradi še enega streljanja, v katerem je pod policijskimi streli umrl neoborožen temnopolti moški. Foto: Reuters
Jeff Davis
Šef policije predmestja San Diega El Cajón Jeff Davis se je odločil objaviti videoposnetka, s čimer želi pomiriti javnost. Foto: Reuters

Šef policije predmestja San Diega El Cajon v ameriški zvezni državi Kalifornija Jeff Davis je v petek objavil celoten videoposnetek smrti 38-letnega neoboroženega Alfreda Olanga, begunca iz Ugande, v katerega je policist Richard Gonsalves v sredo izstrelil štiri naboje, njegov kolega Josh McDaniel pa ga je ustrelil s paralizatorjem. Družina ubitega je sporočila, da je bil Olango ustreljena petkrat, poroča Reuters.

Davis je dejal, da je celoten posnetek objavil zaradi vse nasilnejših protestov, v okviru katerih je v četrtek enega od policistov v glavo zadel kamen. Policija je pred tem namreč objavila le del posnetka oziroma fotografijo, na kateri je Olango s predmetom v roki, ki ga uperja proti policistoma. Aktivisti in Olangova družina so to potezo policije kritizirali, saj po njihovem mnenju izbrani del posnetka ustvarja nepošteno podobo ubitega.

Tudi objava videoposnetkov pa naj javnosti ne bi pomirila, saj sta posnetka slabe kakovosti. Olangova dejanja tik pred policijskim streljanjem niso jasno razpoznavna, tudi ker ga na posnetku takrat zakriva policist.

Ne orožje, elektronska cigareta
Celoten posnetek prikazuje policista, ki zahtevata, naj osumljenec potegne roko iz žepa. Ta je to storil, nakar so ga zadeli streli. Iz žepa je potegnil elektronsko cigareto. Za zdaj še ni informacij, ali bodo policista Gonsalvesa, ki je osumljenca ubil, doletele kakšne resne posledice.

Enega od posnetkov je s telefonom posnel mimoidoči. Na tem posnetku se po poročanju BBC-ja sliši žensko, ki vpije: "Policisti, ne ustrelite ga!" Nato pa je mogoče slišati najmanj štiri strele in ženska zakriči.

Policija je streljala, namesto da bi pomagala
Olanga, ki je imel psihične težave, je policist ubil, potem ko je Olangova sestra policijo poklicala na pomoč, ker se je bratovo duševno stanje spet poslabšalo in se je sprehajal po prometni cesti. Policista, ki sta prišla na kraj dogajanja, sta videla Olanga, ki se je nenavadno obnašal in skakal sem ter tja. Olangova mati je dejala, da je doživel živčni zlom in da je potreboval pomoč.

Policija je najprej trdila, da je Olango nastopal grozeče in da se je s predmetom, ki ga je potegnil iz žepa, za katerega so mislili, da je pištola, postavil v strelski položaj. Po incidentu so izbruhnili protesti, ki so se nadaljevali tudi v petek zvečer. Blizu prizorišča streljanja je tako mirno protestiralo okoli 200 ljudi, ki so vzklikali: "Ni pravice, ni miru!" Policija je bila v protiizgredni opremi. "Ne želimo vojne, želimo, da se nas sliši," je dejal eden od protestnikov. Slovenska tiskovna agencija sicer poroča, da je okoli 50 do 75 protestnikov, ki so zaprli neko križišče, ustavljalo avtomobile in jim razbijalo vetrobranska stekla. Nekega moškega so podrli s kolesa, je sporočila policija, ki je uporabila solzivec pa tudi naboje, ki so podobni gumijastim. Prijeli so dva moška, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija in tožilstvo sporočata, da preiskava smrtonosnega streljanja še traja in da se še niso odločili, ali bodo policista česa obtožili. Dogodek je sprožil odzive tudi v Afriki, kjer so predstavniki več držav kritizirali Olangovo smrt in niz policijskih ubojev temnopoltih moških v ZDA.