Dalaj je svoj dom našel v Aurovillu v Indiji, mestni skupnosti, ki so jo ustanovili leta 1968. Namen: da ljudje z vsega sveta tam živijo v miru in enotnosti ne glede na svojo narodnost, politično prepričanje in versko pripadnost. Foto: Jan Beguš
Dalaj je svoj dom našel v Aurovillu v Indiji, mestni skupnosti, ki so jo ustanovili leta 1968. Namen: da ljudje z vsega sveta tam živijo v miru in enotnosti ne glede na svojo narodnost, politično prepričanje in versko pripadnost. Foto: Jan Beguš
Ali En
Na Schengenfestu je Ali En skupaj z bendom predstavil malo drugače obarvane legendarne, če ne celo zimzelene hite: v rock ritme ovito Levo sceno, funkovski Sirni Mesni - z vložkom Kuća Poso nove spletne senzacije Ekrima Jevića, in solistični Sazas Sax (brez pomoči Klemna Klemna in Koste). Foto: MMC RTV SLO
Ali En
Dalaj se je vrnil na slovensko 'sceno' in nedavno za dušo - in iz ljubezni do nogometa - posnel nogometno himno, kakršno je Slovenija po njegovem mnenju potrebovala - Slovenija dala je gol. Foto: MMC RTV SLO
Dalaj Eegol
Od izida legendarnega albuma Ali Ena, v katerem se je znašel tudi naslovni komad Leva scena, mineva že 16 let. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Kaj si Ali En misli o slovenski sceni?

Scene raje ne spremlja. "Zelo podobno je na nek način. Morda malo manj jeze, ampak malo bolj trezno gledanje na vse skupaj." Tako se Dalaj oklepa svojega mnenja o t.i. "levi sceni" - besedni zvezi, ki ga je v istoimenskem komadu pred 16 leti postavila in utrdila na domačem glasbenem zemljevidu. Pred dnevi se je predstavil tudi na viniškem Schengenfestu skupaj z bendom in malo drugače obarvanim legendarnim, če ne celo zimzelenimi uspešnicami. Po nastopu si je vzel čas tudi za MMC in nastal je spodnji pogovor.

Razčistimo nekaj: Dalaj Eegol ali Ali En? Kdo ste?
Zasebno Dalaj, na odru Ali En.

Kako je nastopati danes, ko imate na voljo več kot dve uri materiala, v primerjavi z nekoč?
Danes smo morali kar skrčiti, na splošno pa odlično. V bistvu je vedno bolje, ker je publika od druge plošče zdaj že odrasla in sme na koncert (smeh). Takrat so bili vsi 'ful' majčkeni.

Na Levi sceni so brezčasna besedila, ki so še danes hit med mladimi. Kakšen je recept za dober rap komad?
Resnica in zabava.

Se je danes vaše mnenje o "levi sceni" kaj spremenilo?
Zelo podobno je na nek način. Morda malo manj jeze, ampak malo bolj trezno gledanje na vse skupaj.

Ali spremljate domačo sceno?
Rajši ne.

Zakaj ne?
Ker me to ne zanima preveč. Glasbeno predvsem. Zelo malo je izvirnih glasbenikov v Sloveniji. Ampak tisti, ki pa so, so izjemni.

Raperji veliko sodelujejo z različnimi pevci, bi lahko tudi od vas kaj podobnega pričakovali?
Omar Naber je bil lani na odru gost. S Kosto smo delali, s Klemnom. Dobro, to je rap scena. Ne bi rekel.

Kaj se je zgodilo med Klemnom Klemnom in vami?
Na YouTubu je videti.

Razmišljate, da bi se uveljavili tudi v tujini? Mogoče v Indiji?
Glede na to, da imam trenutno večinoma slovenske tekste, vsaj te, ki so znani, je to precej utopično razmišljanje. Ampak ne vem … Slikam v prostem času, mogoče je v tem več možnosti.

Koliko stvari vas še veže z Indijo?
Živim v Indiji. Pol - pol recimo. Mogoče sem zdaj malo več v Sloveniji, ker spet nastopam. Drugače pa imam hišo tam, če že koga zanima. Jaz sem tam doma. Med drugim.

Kaj je zdaj z raperji in tujino? Na primer N'Toko je odšel v Tokio, vi v Indijo …
Ne, jaz sem zdaj tu z bendom.

Kaj pa vsa ta potovanja?
Pozimi je Slovenija precej mrzla, nasploh. In predvsem se zelo malo dogaja. Tudi ljudje so večinoma zamorjeni, bi rekel. Ne hodi se ven. V Ljubljani klubske scene večinoma ni.

V Indiji je drugače?
Ja, v Indiji je sonce, so plaže, čas je recimo za meditacijo ... Slovenija je tudi draga država, ena izmed dražjih trenutno na planetu, bi rekel. Celo nekatera evropska mesta so precej bolj ugodna. Vsaj po mojih izkušnjah.

Kako pa je zdaj nastopati z bendom?
Prva turneja je bila v celoti narejena z bendom, druga pa zaradi specifične narave plošče na matrico. To pomeni, da sem rapal na glasbeno-instrumentalni podlagi. To je bilo že nazaj.

Kakšna je razlika zdaj, ko nastopate z bendom, v primerjavi z matricami?
Ko je matrica, se skoraj ne smeš zmotiti, bend se lahko prilagodi. Če je kakšna napaka, se podaljšajo stvari. Bolj je rock'n'roll.

Kaj sledi?
Bomo videli. Veliko 'skejtanja'.

Kaj pa plošča?
Zelo težko rečem. Praktično nihče ne kupuje cd-jev, zato moraš vse predčasno narediti, si zagotoviti honorar s sponzorskimi sredstvi. In če si tako zelo kontroverzen v tekstih ali pa radikalen, čeprav govoriš neko sporočilo, ki je družbeno koristno, na takšni ravni, ki ga mladina razume, potem ne moreš kar z vsakim skleniti posla. Imam idejo o oddaji, ki bi govorila o zasvojenosti. Zdi se mi, da v Sloveniji premalo pozornosti posvečamo tej temi, ampak bolj posledicam, ne pa toliko v izobraževalni namen.

Kako bi radijske postaje danes sprejele Ali Ena, če bi še enkrat začel?
Ne vem, ker ne poslušam radia. Ampak mislim, da se pesem Slovenija dala je gol, kar precej vrti.

Kaj si Ali En misli o slovenski sceni?