Odnosi med prvima paroma ZDA in Kanade so, vsaj po videnem in slišanem sodeč, izvrstni. Foto: Reuters
Odnosi med prvima paroma ZDA in Kanade so, vsaj po videnem in slišanem sodeč, izvrstni. Foto: Reuters
Svečani meni - pozdrav pomladi. Foto: Reuters
Za odmerek hollywoodskega glamurja sta poskrbela Ryan Reynolds in žena Blake Lively. Foto: Reuters
In še dnevni pozdrav podanikom ob prihodu. Foto: Reuters
Med povabljenci je bil tudi igralec Michael J. Fox z ženo Tracy Pollan. Foto: Reuters

44-letni Trudeau, najmlajši kanadski premier in sin pokojnega premierja Pierra Trudeauja, enega redkih v ZDA prepoznavnih kanadskih politikov, je ob izvolitvi oktobra lani nemudoma postal globalna senzacija - tako zaradi liberalnih pogledov kot tudi zaradi očem prijetnega videza, oboje pa mu je prislužilo vzdevek "kanadski Kennedy". V Beli hiši ga je spremljala žena Sophie Grégoire Trudeau.

Četrtkova večerja ni bila prvenec samo za 54-letnega Obamo - Bela hiša je državniško večerjo kakšnemu kanadskemu voditelju v čast namreč nazadnje gostila pred skoraj dvema desetletjema, ko je Bill Clinton aprila leta 1997 gostil Jeana Chretiena. "Je bil že čas, ha?" je dejal Obama s šaljivim kanadskim naglasom v pozdravnem nagovoru prvemu paru Kanade.

Prvi dami v kanadski toaleti
Na večerji, pravi paradi blišča, washingtonske elite in hollywoodskih zvezdnikov, vse skupaj pa začinjeno s hudomušnimi bodicami na račun severne sosede in Justina Bieberja (Kanadčana, op. a.) ter debatami o hokeju, se je zbralo približno 200 gostov v smokingih in dizajnerskih toaletah.

V ospredju pozornosti sta bili, pričakovano, prvi dami, vsaka modna ikona v svoji državi. In čeprav sta se toaleti Sophie Grégoire Trudeau in Michelle Obame precej razlikovali, pa je bilo obema skupno to, da sta izbrali, seveda, kanadskega oblikovalca.

Trudeaujeva se je odločila za dolgo toaleto romunsko-kanadskega oblikovalca Luciana Matisa v barvi fuksije, Obamova pa je ostala zvesta svojemu skorajda hišnemu oblikovalcu, tajvansko-kanadskemu oblikovalcu Jasonu Wuju.

V kraljevsko modri toaleti brez naramnic in cvetličnim potiskom je bila, kot vedno, izjemna. Sijali sta tudi hčerki Obamovih - 14-letna Sasha in 17-letna Malia, ki sta v osmih letih očetovega predsednikovanja dobesedno zrasli pred očmi celotne države in sveta.
Večerja je potekala v Vzhodni sobi Bele hiše, ki so jo za te potrebe ozaljšali z orhidejami, hortenzijami in ščirjem v belo-zelenih odtenkih v pozdrav prihajajoči pomladi - podobno, kot je Trudeaujeva izvolitev oktobra lani prinesla svež veter v kanadsko politiko, piše v visokoletečih analogijah tiskovne agencije AP.

Kanadski težkokategorniki
Na seznamu gostov je bilo kar lepo število kanadskih zvezdnikov, med njimi igralci Michael J. Fox (Nazaj v prihodnost), Mike Myers (Austin Powers), Sandra Oh (Talenti v belem) in, daleč najbolj glamurozni par, Ryan Reynolds (Deadpool) z ženo Blake Lively (Opravljivka). Ne pa tudi Ryan Gosling, Rachel McAdams, Jim Carrey, Seth Rogen, Kiefer Sutherland, Joshua Jackson, Pamela Anderson ali Justin Bieber, če naštejemo še nekatere slavne Kanadčane v ZDA.

Tu je bil tudi avtor satirične oddaje Saturday Night Live Lorne Michaels z ženo, športni funkcionarji, senatorji ter upokojeni igralec Lige NBA Grant Hill z ženo Tamio, kanadsko pevko. Za glasbeno spremljavo je sicer skrbel otroški gospel zbor iz Washingtona in Sara Bareilles, ena ljubših pevk Michelle Obama, znana po uspešnici Love Song.

Svečani jedilnik
V znamenju pomladi je bil tudi jedilnik - za prvi hod so stregli sofisticirano enolončnico iz aljaškega morskega lista, jurčkov, lisičk, belušev in šalotk, za drugi pito z v ingverju popečenimi marelicami, sirom iz Apalačev, zeleno solato in pinjolami, za glavno jed koloradsko jagnjetino z zeliščno skorjico v omaki iz kanadskega viskija, za sladico pa torto iz popečenih teksaških ameriških orehov in javorjevega sirupa iz Nove Anglije s karamelnim sladoledom.

Gostje so tudi lahko posegali po izboru drobnega peciva ameriško-kanadskih vplivov, del ročno izdelane sladkorne skulpture, ki jo je navdihnilo Skalno gorovje, gorska veriga, ki se razteza skoraj 5.000 kilometrov med Novo Mehiko in Kanado.

Obama ni skrival, da se s Trudeaujem izvrstno razume - dvojica se je ves večer šalila, se trepljala in izmenjavala komplimente, Obama pa je kanadskemu kolegu še dal nasvet izkušenejšega - naj si začne čim prej barvati lase, če namerava obdržati vranjo črnino.