53-letna Lawsonova, hčerka nekdanjega finančnega ministra Nigela Lawsona, se je z danes 70-letnim Saatchijem poročila leta 2003. Njen prvi mož novinar John Diamond je umrl leta 2001 zaradi raka na grlu, v zakonu pa sta se jima rodila otroka Cosima Thomasina in Bruno Paul. Foto: EPA
53-letna Lawsonova, hčerka nekdanjega finančnega ministra Nigela Lawsona, se je z danes 70-letnim Saatchijem poročila leta 2003. Njen prvi mož novinar John Diamond je umrl leta 2001 zaradi raka na grlu, v zakonu pa sta se jima rodila otroka Cosima Thomasina in Bruno Paul. Foto: EPA

Incident, ki te dni pretresa britansko javnost, se je zgodil pred dvema tednoma, na 70. rojstni dan Charlesa Saatchija, v svoj fotografski objektiv pa ga je ujel amaterski fotograf, ki je fotografije posredoval reviji Sunday People.

Vse od včerajšnje objave spornih fotografij, slavni kuharici ne nehajo zvoniti telefoni, toda niti Nigella niti njeni predstavniki ne komentirajo zadeve.

Veliko bolj zgovoren je Charles Saatchi, ustanovitelj oglaševalske agencije Saatchi & Saatchi, ki se je znašel na udaru javnosti zaradi svojega nasilnega obnašanja. Britanski milijonar pravi, da fotografije dajejo napačen vtis: "Sedela sva pred restavracijo, razpravljala pa sva o otrocih. Res je, Nigello sem nekajkrat prijel za vrat, a le da bi poudaril svoje stališče. Nisem je davil, to je bila le majhna razprava. Vem, fotografije so videti grozljivo, a dajejo veliko bolj drastičen in nasilen vtis, kot se je v bistvu dogajalo. Nigella je jokala, ker nihče izmed naju ne mara prepirov, in ne zaradi tega, ker bi jo poškodoval."

Oglaševalski tajkun je dodal, da se je s televizijsko kuharico pobotal na poti domov, zaradi pričakovanega medijskega pritiska pa je svetoval Nigelli, naj se za nekaj časa umakne drugam: "Paparaci so se zbrali okoli naše hiše, ker se je zgodba pojavila v medijih, zato sem Nigelli naročil, naj se z otrokoma umakne drugam, dokler se prah ne poleže."

Zaradi fotografij se je Saatchi v ponedeljek moral zagovarjati na policijski postaji v Londonu, po petih urah izpraševanja pa so ga možje postave z opominom izpustili. Nigella namreč za zdaj ni vložila tožbe zoper svojega moža.

Čeprav zakonca Saatchi Lawson nista bila sama v restavraciji, nihče izmed gostov ni posredoval: "Grozljivo ju je bilo gledati. Nigella je bila prestrašena," je dejal neimenovani vir za Sunday People.

Posredovati ali ne?
Incident je na Otoku odprl razpravo o družinskem nasilju. Heather Harvey iz organizacije Eaves for Women je tako dejala: "Nihče ne more tega označiti kot igriva razprava in nihče ne more misliti, da je to sprejemljiv način za uveljavljanje svojega stališča." Polly Neate iz organizacije za žrtve družinskega nasilja pa je dodala: "Nasilni moški bodo pogosto skušali opravičiti ali zmanjšati vpliv svojega ravnanja. Znajo biti tudi izredno očarljivi, tako da s tem prepričajo zlorabljene ženske, da ne govorijo o tem, saj jim v nobenem primeru ne bo nihče verjel."

Tudi uporabniki družbenih omrežij razpravljajo o incidentu, vsi so šokirani nad fotografijami nasilja, podeljeni pa so glede tega, ali bi zaposleni in gostje v restavraciji morali posredovati in ustaviti Saatchija.