Zaradi njegovega govora so ameriške televizijske postaje prekinile program, ljudje so se zbrali pred zasloni, strokovnjaki pa na dolgo in široko razglabljajo o tem, kakšna prihodnost ga čaka. Foto: Reuters
Zaradi njegovega govora so ameriške televizijske postaje prekinile program, ljudje so se zbrali pred zasloni, strokovnjaki pa na dolgo in široko razglabljajo o tem, kakšna prihodnost ga čaka. Foto: Reuters
Tiger Woods z mamo
Po koncu govora je Tiger objel svojo mater Kultido Woods. 'Tako sem ponosna nate. Nikoli ne misli, da si ostal sam. Mama bo vedno ob tebi, rada te imam,' mu je dejala. Žene Elin v sobi ni bilo videti. Foto: Reuters

Najboljši golfist na svetu je potreboval skoraj tri mesece, da je zbral pogum, požrl ponos in se soočil z javnostjo.

Elin je opral vsake krivde
Konec novembra se je mu je začel podirati svet, ko je navidez nedolžna prometna nesreča razkrila serijo njegovih skokov čez plot in prevar, ki so zglednega moža in skrbnega očeta, ki je bil vzor mnogih Američanov, v hipu spremenili v črno ovco. Ljubice so se pojavljale kot gobe po dežju in ponujale vsako podrobnost srečanj z zvezdniškim športnikom.

Tigerjeva žena Elin se je kmalu po izbruhu škandala odselila in se začela poigravati z mislijo na ločitev, Tiger pa je "poniknil" iz javnega sveta ter odšel na zdravljenje odvisnosti od spolnosti. Kliniko je zapustil pred dvema tednoma.

"V naši družini nikoli ni bilo nasilja"
Zdaj pa je osramočeni in ponižani golfist stopil pred kamere in se javno opravičil ženi Elin, nekdanji švedski manekenki, za nezvestobo. "Globoko mi je žal za moje neodgovorno in sebično obnašanje. Povsem sam sem kriv za to sramoto," je dejal poklapani Tiger v 13-minutni izjavi, ki jo je Amerika spremljala z velikim zanimanjem.

Oblečen v temni suknjič in svetlo srajco je 34-letnik stopil v bran Elin in zatrdil, da med njima nikoli ni bilo kakršnega koli telesnega nasilja. Te govorice je namreč spodbudila nesreča konec novembra, ko se je Woods sredi noči zaletel v bližini njune vile na Floridi. "Elin me tisto noč ne nobeno drugo ni udarila. V naši družini nikoli ni bilo nasilja," je zatrdil na sedežu ameriškega profesionalnega združenja za golf v Ponte Vedra Beachu na Floridi.

Vrača se, a še ne ve, kdaj
Ko se je klobčič njegovih grehov začel odvijati, je decembra napovedal, da se za nedoločen čas umika z zelenic. Tudi tokrat ni bil nič bolj jasen. "Načrtujem, da se bom nekega dne vrnil h golfu, a za zdaj še ne vem, kdaj bo nastopil ta dan. Ne izključujem pa možnosti, da se bo to zgodilo še letos."

Eden največjih golfistov vseh časov in eden najbogatejših športnikov je dodal, da ima za seboj 45 dni terapij, a da ga na tem področju čaka še dolga pot. Na zdravljenje se bo vrnil že jutri.

Po njegovem govoru pred skrbno izbranimi novinarji, ki niso smeli postavljati vprašanj, se je oglasilo športno podjetje Nike, ki je poudarilo, da v nasprotju z množico drugih sponzorjev, ki so "padlemu velikanu" v težkih časih obrnili hrbet, "Tigerja in njegovo družino popolnoma podpira". Podobno sporočilo so poslali tudi iz Gilletta.

Del Tigerjevega govora si lahko ogledate v spodnjem posnetku.