Princ in princesa Michael Kent občasno zastopata kraljico na različnih uradnih sprejemih. Foto: EPA
Princ in princesa Michael Kent občasno zastopata kraljico na različnih uradnih sprejemih. Foto: EPA
Princ in princesa Michael Kent
Princesa, rojena tik pred koncem druge svetovne vojne v takratnem Karlsbadu (danes Karlovi Vari na Češkem), ne skriva, da za svoj mladosten videz pogosto poseže po botoksu in podobnem. Foto: EPA

68-letna princesa Michaela Kentskega, ki že tako ne uživa največjih simpatij med Britanci (zanjo uporabljajo vzdevek Vsiljiva princesa), je v pogovoru za The Times potožila, da so njuno gospodinjstvo krizni časi močno prizadeli: "Dramatično smo morali zategniti pas."

Ob tem je pojasnila: "Nikoli ne greva ven na večerjo, razen h kakšnemu prijatelju domov. Ne upava si privoščiti obiska restavracije. To je preveč ekstravagantno. Zato raje povabiva ljudi na dom. Jaz kuham. No, če koga povabim, najamem pomočnike."

Družinsko drevo boljše kot kraljičino?
Princesa, sicer avstro-ogrskega rodu (njena mati je med svoje prednike štela celo francoskega kralja Henrika II. in Katarino de Medici), velja za precej snobovsko, v javnosti pa ni nič bolj priljubljen niti njen mož Michael, ki rad poudarja, da je vnuk britanskega kralja Jurija V., Elizabetin bratranec in (po drugi strani) mrzli bratranec njenega moža Filipa. Poleg tega se ponaša s krvno "povezavo" z ruskimi carji - njegovi praprastarši so bili car Aleksander II. in carica Marija Aleksandrovna. Celo britanska kraljica sama je par nekoč označila za "previsok za nas".

A princ in princesa v isti sapi zatrjujeta, da sta "povsem normalna" človeka, ki z vrečko za iztrebke sledita svojim psom, na dopust ju pelje poceni EasyJet (a le, kadar ne potujeta daleč - takrat raje letita v poslovnem razredu).

Njen prvi roman - dokaz, da je delavna
Princesa se sama označuje za pridno, skromno in delavno, kar, je prepričana, potrjuje tudi dejstvo, da piše zgodovinske knjige. Njena najnovejša knjiga pa je roman - prvi del trilogije -, ki predstavlja življenje monarhov v Franciji v 15. stoletju. Kot je pojasnila Timesu, knjiga v ospredje postavlja Yolando Aragonsko, ki se je poročila z Ludvikom II., poznejšim kraljem Neaplja, Sicilije, Cipra in Jeruzalema.

"V resnici sem deloholik. Po horoskopu sem kozorog. To je v moji naravi," je bila v istem pogovoru zgovorna princesa, ki je obenem razkrila še, da je odraščala v samostanu, kar ji je dalo široko paleto znanj - tako zna "šivati bolje kot vse varuške, kar sem jih imela".

No, ob tem pa brez dlake na jeziku razkrije še, da prisega na botoks in da se ima za svoj mladosten videz zahvaliti tudi francoskemu postopku, poimenovanem mezoterapija, v okviru katere z izjemno tankimi iglami v kožo spuščajo hialuronsko kislino.