Foto:
Foto:
Podatki s površine Titana so romali najprej v matični sondo Cassini in nato nazaj na Zemljo.
Sonda je imela ob pristanku hitrost šest metrov na sekundo. Varen pristanek so omogočila padala.
V vesoljski agenciji nestrpno pričakujejo prve posnetke.

Po pristanku evropske sonde Huygens na Saturnovi luni Titan so v evropskem nadzornem središču v Nemčiji že začeli dobivati prve podatke.

Po zadnjih podatkih naj bi sonda s pomočjo instrumentov uspešno izvedla tudi načrtovane znanstvene poskuse. Sondi so sicer varen pristanek omogočila padala, uspešno posredovanje podatkov pa mnogi že ocenjujejo kot velik uspeh projekta.

Po pristanku naj bi sonda delovala in zbirala podatke le tri minute, po poročanju CNN-a pa naj bi podatke pošiljala kar dve uri.

Podatke o površju je pošiljala 72.000 kilometrov oddaljeni matični sondi Cassini. Že pred tem je med letom zbirala tudi podatke o atmosferi lune.

Trd pristanek ni bil usoden
Spuščanje sonde skozi atmosfero je trajalo okrog 140 minut, pri čemer strokovnjaki predvidevajo, da je 320-kilogramska sonda na tla Titana trčila s hitrostjo šestih metrov na sekundo oziroma slabih 22 kilometrov na uro.

Direktor Evropske vesoljske agencije Jean-Jacques Dordain, ki je zasnoval Huygensa, je dejal, da signal pomeni nadaljevanje sanj. Zaenkrat stalen signal vliva optimizem znanstvenikom. Prepričani pa so, da bomo na Titanu priča eksotičnemu okolju, ki ga še nismo videli, zato z veseljem pričakujejo slike.


Dejstva o Titanu:

  • Največja luna med 33 Saturnovimi lunami in druga največja luna v našem sončnem sistemu.
  • Povprečna temperatura okrog -180 stopinj Celzija.
  • Atmosfera: metan, nitrogen ter sledi etana, argona in amoniaka.
  • Zračni pritisk: 1.500 mbar.
  • Rotacijski čas: 15,95 zemeljskega dne.
  • Masa: 1/45 mase Zemlje.
  • Oddaljenost od Saturna: 1.221.870 kilometrov.
  • Oddaljenost od Sonca: 1.427.000.000 kilometrov.


V vesoljskem centru v nemškem Darmstadtu so se najbolj bali za šest inštrumentov, ki so zbirali podatke, saj so ti najbolj občutljivi na trke. Sonda ima na sebi pritrjeno tudi kamero.

Titan je sicer največja Saturnova luna. Preden se je leta 1997 na pot podala sonda Cassini je bilo splošno znano, da ima Saturn 18 lun. Kasneje pa se je leta 2004 izkazalo, da so bili podatki napačni, saj so odkrili še 15 drugih. Razmere na Titanu so precej podobne razmeram na Zemlji, preden se je začelo življenje.