Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Najprej so ga predstavili na Japonskem. Prvi prevladujoči hibrid je dvignil vožnjo na novo raven in hkrati sprožil hibridno revolucijo. Skoraj dve desetletji pozneje avtomobil ni samo "pred svojim časom", kot razkriva njegovo latinsko ime, ampak je postal prava prodajna svetovna uspešnica.

Prius leta 1997. Foto: Reuters
Prius leta 1997. Foto: Reuters
Spletna stran rtvslo.si leta 1997. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 1997. Foto: MMC RTV SLO

Toyotin Projekt G21 se je začel leta 1994 s ciljem, da ustvarijo ekološki avtomobil za 21. stoletje, ki bo prijaznejši do okolja, primerno zmogljiv in praktičen. S predstavitvijo prve generacije priusa se je začela moderna revolucija avtomobilske elektrifikacije. Na začetku je izum doživel mešane odzive. Toda Toyota je od leta 1997 do danes prodala več kot tri milijone priusov. Popularnost in prodaja hibridov pa rasteta iz dneva v dan.

Prius je v avtomobilski industriji v povezavi s hibridi to, kar so "leviske" pri kavbojkah ali "allstarke" med športnimi copati. Prius je tudi takrat, ko dela na električni pogon, tako tih, da je celo tišji od vaše zobne ščetke, so ocenili poznavalci v oddaji Avtomobilnost.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 5.825.000.000
Glasba: Candle in the Wind - Elton John
Filmi: Titanik, Možje v črnem, Jurski park 2: Izgubljeni svet
Citat: "Oh my G*d! They killed Kenny!" oz. "O moj bog, ubili so Kennyja!" - South Park
Slovenija: Na predsedniških volitvah zmaga Milan Kučan

Hibridni pogon je dostopen v vozilih vseh velikosti, od segmenta B (yaris hibrid) in C (novi auris hibrid), prek priusa in sedemsedežnega priusa+ vse do prestižnih Lexusovih hibridov.

25 let rtvslo.si: SUVERENI