Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali niz tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Projekt Človeški genom sega v leto 1990. Takrat so napovedali, da bo leta 2010 razvozlan človeški genom v celoti. Ker je to odkritje prišlo hitreje kot pričakovano, se je povečal optimizem o novih raziskavah in sprožil visoka pričakovanja ob razkritih treh milijardah črk abecede človeškega genoma, ki so podlaga za raziskovanje dednih bolezni.

Do danes so po javnosti dosegljivih podatkih prebrali že celotno zaporedje človeškega genoma in določili okoli 1500 genov, odgovornih za različne bolezni. Foto: Reuters
Do danes so po javnosti dosegljivih podatkih prebrali že celotno zaporedje človeškega genoma in določili okoli 1500 genov, odgovornih za različne bolezni. Foto: Reuters
O genomu

Celoten genski material organizma imenujemo genom. Človeške spolne celice imajo enojno garnituro kromosomov (23 kromosomov), telesne celice pa dvojno garnituro kromosomov (46 kromosomov). Človeški genom zajema še mitohondrijski DNK. Genom vsebuje vse podatke, potrebne za sintezo vseh beljakovin v človeškem organizmu. Zato popolna določitev zaporedja baz v genomu predstavlja podlago za raziskovanje dednih bolezni in spoznavanje novih načinov zdravljenja teh bolezni. Človeški genom vsebuje okoli tri milijarde baznih parov in nosi zapis za okoli od 20.000 do 25.000 genov (sprva so predvidevali, da jih je okoli 100.000). Genom vsakega posameznika, razen enojajčnih dvojčkov, je edinstven, zato je potrebna ugotovitev zaporedij različnih variacij posameznih genov.

Leta 2003, ko se je več kot sto raziskovalcev v 20 raziskovalnih ustanovah v ZDA, Nemčiji, na Kitajskem, v Franciji, Veliki Britaniji in na Japonskem lotilo razvozlavanja človeškega genoma, so znanstveniki poznali genetsko osnovo za okoli 53 bolezni.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 6.326.000.000
Glasba: Hey Ya! - OutKast
Filmi: Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera
Citat: "Where do buffalo wings come from? Chickens or buffaloes?" oz. "Iz česa delajo piščančje perutničke Buffalo? Iz piščancev ali bizonov?" Jessica Simpson, Mladoporočenca
Slovenija: Siddharta nastopi na Plečnikovem stadionu za Bežigradom pred 30.000 oboževalci

Glavna težava pri odkrivanju povezave med geni in boleznimi je ta, da običajno vpliva na eno bolezen več genov. Za projekt se je do zdaj porabilo približno 10 milijonov ameriških dolarjev.

25 let rtvslo.si: SODOBNI