Najbolj znane pesnitve Simona Gregorčiča so: Soči, Človeka nikar, Kropiti te ne smem, V pepelnični noči, Oj z Bogom, ti planinski svet! in Lovorika na grob možu. Foto: dLib
Najbolj znane pesnitve Simona Gregorčiča so: Soči, Človeka nikar, Kropiti te ne smem, V pepelnični noči, Oj z Bogom, ti planinski svet! in Lovorika na grob možu. Foto: dLib

Zbiranje udeležencev za drevišnji pohod z lučkami, ki ga organizirata Krajevna skupnost Gradišče in Društvo KUL-TU-RA Renče, bo med 17.45 in 18. uro pred Zdravstvenim domom v Renčah. Ob 19. uri bo v Kulturnem domu Gradišče prireditev v poklon 180. obletnici pesnikovega rojstva, na kateri bo zbrane nagovoril župan Nove Gorice Samo Turel.

V nedeljo, 13. oktobra, ob 15. uri pa k pesnikovi rojstni hiši na Vrsnem vabita Tolminski muzej in Celjska Mohorjeva družba, saj bodo predstavili dvojico knjižnih novosti.

Mojiceja Bonte in ilustratorka Polona Kosec sta ustvarili slikanico Goriški slavček. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Mojiceja Bonte in ilustratorka Polona Kosec sta ustvarili slikanico Goriški slavček. Foto: Celjska Mohorjeva družba

Muzejska kustosinja Damjana Fortunat Černilogar je avtorica knjige Simon Gregorčič – soški slavec: Ob 180. obletnici rojstva pesnika Simona Gregorčiča (1844–1906). Knjiga, ki jo je izdal Tolminski muzej, je zasnovana kot neke vrste vodnik po življenju, delu in odmevnosti pesnika, poudarjena je tudi njegova rojstna hiša in nekateri predmeti iz Gregorčičeve zbirke. V knjigi je tudi prvič objavljen prevod pesnikovega življenjepisa, ki ga je leta 1895 v sarajevskem listu Nada objavil njegov prijatelj Jakob Čebular.

Mojiceja Bonte in ilustratorka Polona Kosec pa podpisujeta slikanico Goriški slavček, ki je izšla v sozaložbi Celjske Mohorjeve družbe in Tolminskega muzeja. "Ljubezen do narave je Simona Gregorčiča zaznamovala že v ranem otroštvu: rad je imel živali, z ljubeznijo jim je nastiljal slamo in jim popeval. (...) Med dišečimi gorskimi travniki je nežno zorela njegova ljubezen do vsega stvarstva: gorá, planin, zelenja in vodá," je mogoče med drugim prebrati v knjigi, ki pesnika predstavlja mlajšemu občinstvu.

V torek, 15. oktobra, bodo potekali še 14. Gregorčičevi dnevi, ki jih pripravljajo Goriški literarni klub Govorica v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica.

Simon Gregorčič se je rodil 15. oktobra 1844 na Vrsnem blizu Kobarida. Bil je katoliški duhovnik in že v času svojega življenja zelo priljubljen pesnik. Ustvarjal je v obdobju med romantiko in realizmom, pisal pa domovinske, ljubezenske, pripovedne in izpovedne pesmi. Veljal je za narodno zelo zavednega in tudi v političnih pogledih naprednega literata.

Njegova najbolj znana dela so pesmi Soči, Človeka nikar, Kropiti te ne smem, V pepelnični noči, Oj z Bogom, ti planinski svet! in Lovorika na grob možu. Zbrane so v pesniški zbirki Poezije, ki je izšla v štirih knjigah med letoma 1882 in 1908. Gregorčič je umrl 24. novembra 1906 v Gorici, pokopan pa je pri cerkvi svetega Lovrenca v vasi Smast blizu svojega rojstnega kraja.