Strel Thorgana Hazarda, ki je Belgijce popeljal v četrtfinale. Foto: Reuters
Strel Thorgana Hazarda, ki je Belgijce popeljal v četrtfinale. Foto: Reuters

28-letni Thorgan Hazard, mlajši brat bolj opevanega Edna, je proti toku igre sprožil diagonalni strel z 20 metrov, ki je silovito stresel mrežo vratarja Ruia Patricia. V drugem delu so Portugalci pritiskali, vendar Thibauta Courtoisa niso mogli premagati. Najbližje so bili v 82. minuti, ko je volej Guerreira zadel vratnico. Belgijci so v drugem delu grozili iz protinapadov, bili nekajkrat blizu, a mreža se ni več zatresla.

Povprečna predstava do bombe Hazarda
Pri Portugalcih sta tokrat začela Diogo Dalot in Joao Palhinha namesto Nelsona Semeda in Danila Pereire. Prvi so zapretili Portugalci. Renato Sanches je v šesti minuti lepo našel Dioga Joto, ki je hitro stekel v kazenski prostor, a je nekoliko z leve strani streljal mimo gola. Občutek je bil, da bi lahko napadalec Liverpoola storil več. V 25. minuti je s prostega strela sprožil Cristiano Ronaldo, z neugodno žogo, ki je hitro padala, je imel Courtois veliko dela, toda svoje delo je opravil z odliko.

Vrhunec prvega polčasa se je zgodil v 42. minuti. Belgijci, ki so bili v rahlo podrejenem položaju, so kombinirali na robu kazenskega prostora. Žoga je prišla do Thorgana Hazarda, ki je z 20 metrov z leve strani sprožil silovit diagonalni strel. Vratar Rui Patricio se je vrgel proti žogi, a ta se je ob zavijanju odmikala od njega in končala v mali mreži. Evrogol! Lahko bi rekli, da je Hazardov gol rešil prvi polčas sicer dinamičnega dvoboja, ki pa v prvih 45 minutah ni ponudil navdušujoče igre med prvo in peto reprezentanco s Fifine lestvice.

Vratnica Guerreira najbližje izenačenju
V drugem polčasu so Portugalci pričakovano popolnoma prevzeli pobudo, medtem ko so bili Belgijci nevarni iz protinapadov. Hitro so ostali brez Kevina de Bruyneja, ki je moral zaradi poškodbe z zelenice že v 48. minuti. V 58. minuti je Cristiano Ronaldo po lepi akciji v kazenskem prostoru našel Joto, ki je z enajstih metrov streljal čez vrata. Dve minuti pozneje je z glavo poskusil rezervist Joao Felix, vendar strel ni bil dovolj močan, da bi Courtoisu povzročil pretirane težave.

Portugalci bi lahko v 76. minuti ostali brez branilca Pepeja, ki je po sodnikovem žvižgu grobo podrl Hazarda, vendar mu je nemški sodnik Felix Brych pokazal zgolj rumeni karton. V 80. minuti je Ruben Dias po kotu s petih metrov z glavo streljal točno v Courtoisa. Dve minuti pozneje je z roba kazenskega prostora streljal Guerreiro. Courtois je bil že premagan, toda žoga je zadela vratnico. Sledil je še finalni pritisk branilcev naslova, toda belgijska obramba je zdržala.

Belgijci so dobili vse štiri tekme na EP-ju in se bodo za polfinale v petek ob 21. uri v Münchnu pomerili s prav tako še neporaženo Italijo.

Thorgan Hazard z zadetkom kariere poslal Portugalce domov

OSMINA FINALA, Sevilla

BELGIJA – PORTUGALSKA 1:0 (1:0)
11.000; T. Hazard 42.

Belgija: Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne (48./Mertens), T. Hazard (90./Dendoncker), Tielemans, E. Hazard (87./Carrasco), Lukaku.

Portugalska: Rui Patricio, Dalot, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro, Moutinho (56./Joao Felix), Sanches (79./Oliveira), Palhinha (78./Danilo Pereira), Bernardo Silva (56./Fernandes), Jota (70./Andre Silva), Ronaldo.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)