Kylian Mbappe (prizor je z današnjega treninga), ki bi utegnil biti tako najboljši igralec kot najboljši strelec letošnjega svetovnega prvenstva, je pripravljen na boj. Foto: Reuters
Kylian Mbappe (prizor je z današnjega treninga), ki bi utegnil biti tako najboljši igralec kot najboljši strelec letošnjega svetovnega prvenstva, je pripravljen na boj. Foto: Reuters

Maroko v Katarju piše zgodovino: izločil je Španijo in Portugalsko in postal prva afriška reprezentanca, ki se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. Če gledamo dozdajšnjih pet tekem na turnirju, so od vseh štirih polfinalistov zbrali največ točk, predvsem pa so edini, ki še niso prejeli zadetka (če ne štejemo avtogola, ki so si ga zabili na tekmi proti Kanadi). Francija bo res velik zalogaj, toda Maročani so odločni, da v sredo (začetek ob 20.00, prenos na TV SLO 2 zmeljejo še eno veliko reprezentanco.

Selektor Valid Regragui je že zdaj narodni  junak, kaj bo šele, če mu uspe preboj v finale. Foto: EPA
Selektor Valid Regragui je že zdaj narodni junak, kaj bo šele, če mu uspe preboj v finale. Foto: EPA

Do konca!
"Igramo proti aktualnim svetovnim prvakom. Imajo sijajne igralce in najboljšega selektorja na svetu. Vseeno verjamemo, da lahko izločimo tudi njih. Zakaj ne bi celo verjeli, da lahko osvojimo svetovno prvenstvo, pa čeprav vsi govorijo, da smo že z uvrstitvijo v polfinale presegli sami sebe. Lahko rečete, da sem nor, včasih je dobro, če je nekaj norosti. Res verjamem, da postanemo prvaki, naši navijači pa nam bodo pri tem gotovo v veliko pomoč," je optimističen selektor Valid Regragui, ki bo nalogo pokrivanja najboljšega strelca letošnjega SP-ja (5 golov) Kyliana Mbappaja seveda zaupal Achrafu Hakimiju, ki je Mbappejev soigralec in veliki prijatelj pri PSG-ju.

Francoski vratar Hugo Lloris je na novinarski konferenci povedal:
Francoski vratar Hugo Lloris je na novinarski konferenci povedal: "Lahko le spoštujemo in občudujemo to, kar je uspelo Maroku. Na tej ravni ni nič slučajnega, zato moramo njihov uspeh jemati skrajno resno. Če je ekipa sposobna premagati Belgijo, Španijo in Portugalsko, mora imeti ogromno kakovost, ne samo na igrišču, ampak tudi zunaj njega. Očitno imajo pravo kemijo, so povezani med seboj, njihov ekipni duh je na zelo visoki ravni." Foto: Reuters
Lloris: Na stadionu bo ozračje za nas precej sovražno

V ospredju dvoboj Mbappe-Hakimi
"Ta obračun bo nekaj posebnega. Če kdo pozna Mbappeja bolje od mene, je to Hakimi, saj z Mbappejem vsak dan trenira. A vendarle nimamo neke posebne taktike, kako ga ustaviti. Če se bomo osredotočili le nanj, bo to napaka, saj Francija niso samo Mbappe, Griezmann ali Dembele." Od načine igre Maroko ne bo odstopal. To pomeni disciplinirano branjenje in bliskoviti protinapadi. Proti Portugalski je imel manj kot 30-odstotno posest žoge, pa mu je na koncu uspelo: "Kaj ti pomaga 70-odstotna posest, če le nekajkrat streljaš na gol," se sprašuje Regragui. "Vsi moji varovanci dajejo vse od sebe in vsakič odigramo kolektivno igro in v borbenem duhu, kar meni pomeni vse v nogometu. Kdor pride v polfinale svetovnega prvenstva in ni lačen zmag, ima problem. Vsi nimajo te sreče, da igrati v tej fazi turnirja. Brazilci, prvi favoriti, so že doma."

V Maroku vlada popolna norija ob uvrstitvi nogometne reprezentance v polfinale, na stadionu Al Bajt bo 45 tisoč navijačev. Foto: Reuters
V Maroku vlada popolna norija ob uvrstitvi nogometne reprezentance v polfinale, na stadionu Al Bajt bo 45 tisoč navijačev. Foto: Reuters

Težave maroške obrambne vrste
Francozi bodo poskušali spet unovčiti svoj izjemen napadalni potencial. Mbappe, s petimi goli prvi strelec turnirja, na četrtfinalni tekmi proti Angliji (2:1) sicer ni dobival veliko priložnosti, je pa zato Antoine Griezmann dobro razigraval soigralce in je bil podajalec pri obeh zadetkih. Če ne štejemo zadnje tekme predtekmovanja, ko jim niti ni bilo treba igrati resno (Tunizija je zmagala z 1:0), so Francozi na letošnjem SP-ju dosegli po 2,75 gola na tekmo. Zanimivo bo spremljati, kako se jim bo po robu postavila maroška obramba, ki ima težave s poškodbami, čeprav selektor poudarja, da zdravniška služba opravlja veliko delo in da za zdaj ne more za kakšnega nogometaša trditi, da ne bo mogel igrati. Vsekakor pa sta Romain Saiss in Nayef Aguerd pod vprašajem. Valid Čedira bo manjkal zaradi kartonov.

Na tribunah bo rdeča povsem prevladala nad modro
Francozi, ki so na stavnicah prvi favoriti za naslov (kvota 2,1; Maroko 10,0), poudarjajo, da so dobili dovolj močno opozorilo, da je treba Maroko jemati skrajno resno. Ekipa, ki v skupini s Hrvaško in Belgijo osvoji prvo mesto, nato pa izloči Španijo in Portugalsko, je vredna vsega spoštovanja. Pripravljeni so tudi na zelo negostoljubno ozračje na stadionu Al Bajt, kjer bodo maroški navijači (zbralo naj bi se jih 45 tisoč, medtem ko bo francoskih le nekaj tisoč) v veliki večini. "Imeli bodo ogromno podporo. Vemo, da bo zelo hrupno, ampak - bomo pripravljeni," je na novinarski konferenci povedal selektor Didier Deschamps, ki se je lotil tudi taktičnega vidika tekme: "Želeli bomo imeti žogo v svojih nogah in si ustvarjati nevarne priložnosti. Pri prekinitvah in protinapadih smo ravno tako dobri kot Maroko." Začetna enajsterica naj bi bila ista kot proti Angliji, v konici napada Giroud, za njim trojica Mbappe - Griezmann - Dembele.

12-14 (1/2) Zmag.ČF3-Zmag.ČF4( id: 3370570), Postave
V Franciji pred tekmo z Marokom policijske okrepitve

V sredo bodo v Franciji zaradi polfinalne tekme med Francijo in Marokom močno okrepili prisotnost policistov po državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Mobilizirali so 10.000 dodatnih policistov.

Polovica teh dodatnih policijskih sil bo delovala na širšem območju Pariza, je sporočil notranji minister Gerald Darmanin. Za zdaj pa ne nameravajo zapreti Elizejskih poljan, kjer se ob nogometnih obračunih množično zbirajo navijači, čeprav so se pariške mestne oblasti zavzemale za to, da bi med tekmo in po njej omejili ali prepovedali promet na tej sloviti ulici. Bodo pa dostop do središča mesta omejili na druge načine, zaprli bodo nekatere obvoznice, v središču Pariza pa tudi nekatere postaje podzemne železnice in hitrih železniških linij.

Zaradi slabih izkušenj v soboto, ko so po uvrstitvi obeh ekip v polfinale tudi v Parizu izbruhnili navijaški neredi, bodo tokrat Francozi več pozornosti namenili varnosti. Med drugim bodo poostreno nadzirali mesta, kjer bi lahko prišlo do nevarne uporabe pirotehnike, preventivno pa bodo odstranili tudi smetnjake, gradbene ograje in podobno, kar bi se lahko v morebitnih navijaških izgredih spremenilo v nevarne predmete. Kot je poročala francoska tiskovna agencija, so po sobotnih tekmah aretirali 170 oseb, od tega sto v Parizu.