Messi ni skrival navdušenja. Foto: EPA
Messi ni skrival navdušenja. Foto: EPA
Kako so Messija slavili v njegovem rojstnem kraju

Argentina na tem prvenstvu ni blestela, za uvod je doživela savdsko klofuto, a se je vseeno s prvega mesta uvrstila v boje na izpadanje. V osmini finala je bila proti Avstraliji precej boljša, vseeno pa je na koncu celo trepetala, da ji ni bilo treba v podaljške. V četrtfinalu je proti Nizozemski prav tako udobno vodila z 2:0, a se na koncu reševala po enajstmetrovkah. V polfinalu je prikazala najboljšo igro, visoko in zanesljivo izločila Hrvaško s 3:0 in se uvrstila v svoj šesti finale na svetovnih prvenstvih.

Dobili vseh pet polfinalov
Gavči so v polfinalih še vedno brezhibni, saj so dobili še peti tovrstni obračun (leta 1978 ob prvem naslovu niso igrali polfinala, saj sta se zmagovalca obeh skupin neposredno uvrstila v finale).

Svetovno prvenstvoTekmecIzid
1930ZDA6:1
1986Belgija2:0
1990Italija1:1 (po 11-m)
2014Nizozemska0:0 (po 11-m)
2022Hrvaška3:0

V nedeljo lahko prehiti Matthäusa
Junak dneva je bil Julian Alvarez, ki je priigral enajstmetrovko za uvodni gol, nato pa dosegel še dva zadetka. A vse oči so bile spet uprte v njega. Lionela Messija. Argentinska desetica je bila še desetič izbrana za igralca tekme na svetovnih prvenstvih (kar je seveda novi rekord). S 171 nastopi in 96 goli je prepričljivi argentinski rekorder v obeh statistikah, postal pa je tudi novi argentinski rekorder po zadetkih na svetovnih prvenstvih (11) in podajah na istem tekmovanju (9). To je bila zanj 25. tekma na svetovnih prvenstvih, s čimer je izenačil rekord Lotharja Matthäusa. Rekord bo dosegel v nedeljo v finalu.

Sorodna novica Argentinci na krilih Messija in Alvareza s 3:0 strli medle Hrvate

"To bo moja zadnja tekma." Brez skrbi, le na SP-jih.
Po polfinalu je potrdil, da bo to zanj zadnja tekma na največjem nogometnem odru: "Prav gotovo bo to moja zadnja tekma. Do naslednjega prvenstva je še ogromno let, mislim, da mi ne bo uspelo igrati na naslednjem. Končati zadnjo tekmo v finalu je idealen razplet."

Nov rekord: Največ golov za Argentino v letu
Messi ima 35 let, argentinski načrt je bil, da se počasi (strelsko) razbremeni, a njegova reprezentanca je še vedno zelo odvisna od njega. V letu 2022 je dosegel kar 16 reprezentančnih golov, kar je njegov novi rekord (največ jih je dosegel 12, in sicer v letu 2012) in celo več kot v prejšnjih treh letih skupaj (od 2019 do 2021 je dal 15 golov).

Naslov infografike: Messi goli za Argentino

"Počutim se krasno. Ni bilo lahko, bili smo precej utrujeni, ampak skupaj smo dobili moč. Ta skupina je zelo pametna, naša prednost je, da se znamo odzvati na vsaki tekmi na različne položaje," je bil navdušen Messi, ki je pri tem poudaril še pozitivni vpliv Lionela Scalonija, sicer najmlajšega selektorja v Katarju.

Scaloni je bil po tekmi vzhičen, spet je poudaril pomen zlatega kapetana: "Včasih se to zdi neprimerno, ker smo Argentinci, a mislim, da je Messi res najboljši igralec v zgodovini nogometa. Sam je odličen, hkrati pa ustvarja priložnosti za soigralce. Sreča in privilegij je, da ga imamo." Predvsem zadetek za 3:0 je bila demonstracija tega privilegija, ko je bolha krenil iz sredine in po divjem slalomu podal Alvarezu za piko na i. Messi in Alvarez sta spletla odlično vez, saj sta bila skupaj vpletena v kar 11 od 12 argentinskih golov.

Dalić o Messiju: Zadnjih 15 let je najboljši na svetu
Kako so Messija slavili v njegovem rojstnem kraju