Slovenija je bila za nekaj razredov boljša od tretje ekipe azijskega prvenstva. Foto: EPA
Slovenija je bila za nekaj razredov boljša od tretje ekipe azijskega prvenstva. Foto: EPA

Previdne izjave pred tekmo iz slovenskega tabora so se kmalu izkazale za pretirano bojazljive. Že po nekaj minutah je bilo jasno, da je kakovost za več razredov na strani Slovencev, ki so z lahkoto prebijali obrambo nasprotnika in rešetali mrežo z vseh položajev. Prednost je vseskozi naraščala. V 25. minuti je bila že deset golov. Selektor Uroš Zorman si je lahko privoščil številne menjave, tako da so že v prvem polčasu zaigrali praktično vsi s slovenske klopi.

Slovenski rokometaši gladko odpravili Savdsko Arabijo

V drugem polčasu so Slovenci kljub nekoliko ležernejšemu začetku brez pretiranih naporov dokončali delo za še tretjo zmago nad Savdsko Arabijo na svetovnih prvenstvih. Kakšna je prava vrednost slovenske reprezentance, bosta pokazali naslednji tekmi proti Poljski in Franciji.

V slovenski izbrani vrsti sta bila najučinkovitejša Blaž Janc in Rok Ovniček, oba sta dosegla po šest golov. Janc je bil izbran za igralca tekme.

Zorman je na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata.

V uvodno postavo je uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Jureta Dolenca, Roka Ovnička in Aleksa Vlaha, tega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.

Slovenci so prek Ovnička že v prvem napadu načeli Savdijce, ki jim je v četrti minuti uspelo izenačiti. V nadaljevanju je vse potekalo po slovenskih notah. V deseti minuti je bilo 7:3, v dvajseti 13:5, tako da je Zorman priložnost namenil številnim novincem.

Tudi menjave so upravičile zaupanje. V 25. minuti je prednost prvič narasla na dvomestno številko (15:5) in le nezbranemu zaključku se imajo Savdijci zahvaliti, da so odšli na odmor le z minus osem.

Začetek drugega dela je bil malce ležeren, kar so Savdijci takoj kaznovali in se v 40. minuti približali na šest golov zaostanka. Lahko bi prišli še bližje, toda v golu je imela Slovenija razpoloženega vratarja Urbana Lesjaka. Po nekaj napakah tretje reprezentance z azijskega prvenstva je razlika v 46. minuti znova narasla na deset golov in le vprašanje je bilo, kakšna bo končna razlika. Najvišja je bila prav ob koncu dvoboja.

V skupini B se bo Slovenija v soboto srečala s Poljaki, dva dni pozneje pa še s Francozi, ki so v sredo dobili obračun z gostitelji skupine.

Zorman kljub gladki zmagi ni bil zadovoljen z začetkom drugega polčasa

IZJAVE PO TEKMI

Uroš Zorman: "V prvem polčasu smo prikazali dobro predstavo. Zbranost je bila vseskozi na visoki ravni, popustili smo v zadnjih dveh ali treh minutah prvega polčasa. Na začetku druge polovice tekme smo močno padli, tako kot na nedavni tekmi proti Madžarom. V uvodnih desetih minutah smo bili preveč statični in Savdijcem dovolili, da so se razigrali. Na prvenstvo smo prišli s šestimi debitanti, tudi oni so morali občutiti turnir, zaradi tega je bilo nekaj nervoze v naši igri. V zadnjih dvajsetih minutah smo postavili zadeve na pravo mesto. Osvojili smo obe točki, a že čez dva dni nas čaka povsem drugačen tekmec. Za vse moje igralce bo nastop proti Poljakom v polni dvorani dodaten motiv, močno upam, da bomo naredili korak naprej v našem sistemu igre."

Rok Ovniček: "Pomembno je, da smo s številnimi kadrovskimi rotacijami osvojili načrtovani točki in da se nihče od nas ni poškodoval. Vsi igralci so lahko začutili duh velikega tekmovanja, lahko rečem, da smo pripravljeni na Poljsko."

Aleks Vlah: "Zaslužena zmaga. Bili smo favoriti, to vlogo smo tudi upravičili na igrišču. V prvem polčasu smo prikazali dobro predstavo, na začetku drugega pa naredili nekaj nepotrebnih napak. V končnici tekme smo se znova dvignili, sedem ali osem minut sploh nismo prejeli gola in na koncu tudi zasluženo zmagali."

Tilen Kodrin: "Vse je bilo odvisno od našega pristopa. Na začetku je bil pravi, odlično smo igrali v napadu in obrambi, dosegali številne lahke zadetke. Priložnost za igro so dobili vsi igralci. Lahko rečem, da je za nami dobra otvoritvena tekma."


SKUPINA B, Katovice:
SLOVENIJA – SAVDSKA ARABIJA 33:19 (16:8)

Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek, Janc 6, Dolenec 4 (1), Cehte, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 4, Žabić, Horžen, Ovniček 6, Makuc 2, Kavčič 2, Mačkovšek, Novak 2, Vlah 4 (1), Cehte.

Savdska Arabija: Mohamed, Moh. Salem, A. Abas 1, Tarouti, Janabi 2, Quraiš 2, Hamad 1, Abdulali 1, Almuwalad 4, Ma. Salem 3 (3), Hulaili, M. Abas, Moj 2, Salem 1, Turaiki 2, Alma, Almohsin.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Savdska Arabija 5 (3).

Izključitve: Slovenija 8, Savdska Arabija 8 minut.

Odigrano v sredo:
FRANCIJA – POLJSKA 26:24 (14:13)
Mahe 5, Mem 4, Mahe 4; Sicko 7.


SKUPINA A, Krakov:
ČILE – IRAN 24:25 (11:13)

ŠPANIJA – ČRNA GORA 30:25 (15:12)


SKUPINA C, Göteborg:
ZELENORTSKI OTOKI – URUGVAJ 33:25 (17:11)

ŠVEDSKA – BRAZILIJA 26:18 (11:9)


SKUPINA D, Kristianstad:
MADŽARSKA – JUŽNA KOREJA 35:27 (21:11)

ISLANDIJA – PORTUGALSKA 30:26 (15:15)