Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Dobre tri mesece po lokalnih volitvah ni skrivnost, da so se koalicijska pogajanja med največjima svetniškima listama v mariborskem mestnem svetu – listo mariborskega župana »Arsenovič za Maribor« in listo največje vladne stranke Gibanja Svoboda – znašle na mrtvi točki. Da se bo situacija kmalu tako ali drugače razrešila, pa je danes s svojevrstnim ultimatom nakazal predsednik Gibanja Svoboda, premier Robert Golob.

Med županom Sašo Arsenovičem in Gibanjem svoboda se je letos že večkrat zaiskrilo, najbolj pri potrjevanju predloga proračuna in za zdaj še neuspeli menjavi direktorja Snage. Da nesoglasja ostajajo, pa je danes nakazal premier Robert Golob:

"Delovanje občinskih oblasti ne ustreza vrednotam Gibanja svoboda. Zato od lokalnega odbora pričakujemo, da se najkasneje v torek naslednji teden opredeli glede nadaljnjega sodelovanja in kako."

Mariborski župan je odvrnil, da so prav njegove vrednote in sposobnost povezovanja tiste vrline, ki so mesto popeljale na pot razvoja in nakazal, da možnosti koalicije z Gibanjem svoboda kljub razhajanjem še ne izključuje.

"V petih letih mandata sem se v politiki naučil marsičesa. Predvsem sta mi blizu dva ljudska pregovora. Prvi je, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, drugi pa, da je bolje prva zamera, kot zadnja. Vsekakor imam veliko razumevanja in potrpljenja do vseh, ki delujejo v mestni politiki, tudi do tistih iz Gibanja svoboda. Do njih še posebej, ker so novinci na političnem parketu."

Še vedno čaka na osebni sestanek z Golobom. Pojasnil pa je, da predloga proračuna s 27 milijonskim zadolževanjem ni mogoče spremeniti zaradi številnih evropsko sofinanciranih infrastrukturnih investicij in spomnil, da je ta znesek primerljiv s podfinanciranostjo občine s strani države. Nakazal pa je možnost kompromisa pri zvišanju cen mestnih storitev, ki jih bodo mestni svetniki potrjevali prihodnji četrtek.