Pričakovano se je tretja etapa odločila v dveh krogih v okolici Nove Gorice, Giovanni Aleotti pa je z divjim spusto pobegnil manjši skupini in slavil svojo šesto zmago profesionalne kariere. Foto: Sportida
Pričakovano se je tretja etapa odločila v dveh krogih v okolici Nove Gorice, Giovanni Aleotti pa je z divjim spusto pobegnil manjši skupini in slavil svojo šesto zmago profesionalne kariere. Foto: Sportida

Trasa je bila danes razgibana s tremi gorskimi cilji tretje kategorije, nekaj kilometrov so kolesarji prevozili tudi po Italiji. Po drugem vzponu v Ravnico je kolesarje čakalo še 10 kilometrov spusta do Nove Gorice, kjer je odločilen napad uspel Italijanu Aleottiju, članu ekipe Bora Hansgrohe. Prva zasledovalna skupina 11 kolesarjev, v kateri ni bilo Slovencev, je imela enajst sekund zaostanka.

To je bilo res zahtevnih zadnjih 10 km od vrha zadnjega vzpona. Vedel sem, da je Narvaez favorit za zmago. Malce sem čakal, da bo kdo napadel, saj nisem želel biti prvi. Ko je napadel Narvaez, sem mu sledil, nato pa sem napadel v pravem trenutku.

Giovanni Aleotti

Skupno Aleotti 12 sekund pred Narvaezom
V skupnem seštevku ima Aleotti 12 sekund prednosti pred danes drugouvrščenim Ekvadorcem Jhonnatanom Narvaezom (splačalo se je sprintati za drugo mesto, saj je to prineslo šest odbitnih sekund), Francoz Jordan Jegat pa na tretjem mestu zaostaja 17 sekund.

Od Slovencev je bil danes najboljši Domen Novak na 17. mestu. Zaostal je minuto in 25 sekund. Matej Mohorič, ki je bil med favoriti za etapno zmago, je na zadnjem vzponu zaostal in na spustu ni več ujel priključka.

"Nisem zdržal z najboljšimi, niti v najboljši formi ne bi mogel. Vedel sem, da bom na limitu. V svojem ritmu sem šel do vrha. Je bil pa Pello (Bilbao) v vodilni skupini in se bo jutri boril za skupno zmago," je povedal Mohorič.

Sorodna novica Odlična organizacija in konkurenca, kot je še ni bilo

Začetek v Ljubljani, v prvem begu tudi Matic Žumer
Start etape je bil na Kongresnem trgu v Ljubljani, kmalu je bilo več poskusov begov, uspešna je bila osmerica, med katerimi je bil tudi Matic Žumer (Sava Kranj Cycling), a skupina je bila relativno hitro ujeta.

Prvi gorski cilj na Hrušico (5,5 km; povprečni naklon 5,7 odstotka) je dobil Filippo Fiorelli (VF Group Bardiani CSF Faizane'). Leteči sprint v Ajdovščini je dobil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Luka Mezgec (Team Jayco AlUla) je bil tretji. Kmalu za tem se je v beg podala četverica in prva prišla v Renče, kjer je bil naslednji leteči sprint, tam je bil najhitrejši Maxime Decomble (Groupama FDJ).

Sledil je prvi obisk Nove Gorice, nato pa takoj prvi vzpon na Ravnico (5,6 km; 5,7 odstotka), kjer se je vodilna ekipa razbila. Največ dela je opravil Matteo Vercher (TotalEnergies), ki ga je tik pred vrhom ukanil Negasi Haylu Abreha (Q36.5 Pro Cycling Team). Ubežnika sta bila ujeta dobrih 54 km pred ciljem.

Sodniki so diskvalificirali Johannesa Kulseta (Uno-X Mobility), ob tem pa so mu odvzeli še 15 točk za lestvico UCI in ga kaznovali s 500 švicarskimi franki. Razlog je uporaba neprimernega položaja na kolesu.

Healy in Narvaez na zadnjem vzponu pobegnila, a ne za dolgo
Približno 30 km pred ciljem je pobegnil Italijan Martin Marcellusi, prednost je znašala že okrog minuto, a je bil ujet na drugem vzponu v Ravnico. Nato so na strmem klancu poskušali Ben Healy, Jhonatan Narvaez in Filipo Zana, ki pa je na ozki cesti vse bolj popuščal. Ko se je trasa poravnala, je zasledovalna skupina ujela Healyja in Narvaeza, v Ravnici pa je največ točk za gorski cilj pobral 41-letni Domenico Pozzovivo, ki po 12 letih spet tekmuje na Dirki po Sloveniji. Na spustu je nato napadel 25-letni Aleotti in na cesti do Nove Gorice ohranil prednost.

Klanec v Ravnico Mateja Mohoriča odrezal od boja za zmago
Kolesarji so dan začeli v Ljubljani
Aleotti v Novi Gorici slavil etapno zmago
Profil 3. etape. Foto: Organizator
Profil 3. etape. Foto: Organizator


Po 3. etapi (od petih):               
 1. G. ALEOTTI         ITA    12:47:17
 2. J. NARVAEZ         EKV       +0:12
 3. J. JEGAT           ITA        0:17
 4. B. HEALY           IRS        0:19
 5. F. ZANA            ITA        0:21
 6. G. PELLIZZARI      ITA         vsi
 7. L. COVILI          ITA            
 8. P. BILBAO          ŠPA        isti
 9. P. CASTRILLO       ŠPA            
10. J. KULSET          NOR         čas