Harris je nagovorila udeležence srečanja študentskih atletskih ekip na vrtu pred Belo hišo. Foto: Reuters
Harris je nagovorila udeležence srečanja študentskih atletskih ekip na vrtu pred Belo hišo. Foto: Reuters

"Dediščina predsednika Bidna nima primerjave v sodobni zgodovini. Že v enem samem mandatu je presegel dediščino večine predsednikov, ki so služili dva mandata," je povedala Harris na javnem dogodku pred Belo hišo.

Svoje kampanje ni omenjala, je pa povedala, da predsednik Biden še vedno okreva za covidom-19. "Njegova poštenost, integriteta in zavezanost veri ter družini kakor tudi veliko srce in globoka ljubezen do države – vsemu temu sem priča iz prve roke. Globoko smo mu hvaležni za vse, kar je naredil za državo in ljudi," je dejala Harris.

81-letni Biden je v nedeljo sporočil, da odstopa od kampanje za ponovno izvolitev, in takoj nato izrazil svojo podporo 59-letni podpredsednici ZDA Kamali Harris.

Harris je od nedelje tako rekoč opravila z vso morebitno konkurenco za osvojitev demokratske predsedniške nominacije, vendar tega danes v kratki izjavi za javnost ni omenjala. Politico poroča, da so se vsi morebitni protikandidati za predsedniško nominacijo postavili v vrsto in izrazili podporo podpredsednici.

Čeprav še ni povsem zanesljivo, da bo res postala kandidatka, pa je med demokrati v nedeljo, ko je Biden napovedal odstop, zavladalo veliko olajšanje.

Politico in drugi ameriški mediji poročajo, da so v nedeljo in danes že vsi demokrati, o katerih se je ugibalo, da bi se lahko uspešno spustili v predsedniško tekmo, izrazili podporo Harris. Zdaj gre bolj ali manj le še za to, koga si bo izbrala za svojega podpredsedniškega kandidata, pri čemer večina analitikov meni, da bi moral to biti beli moški.

Pogovor z Bogomilom Ferfilo o ameriških volitvah

Bidnovi podpori so že v nedeljo sledili izrazi podpore guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma, guvernerja Pensilvanije Josha Shapira in ministra za transport Peta Buttigiega. Sledili so izrazi podpore guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, guvernerja Kentuckyja Andyja Beshearja, guvernerja Marylanda Wesa Moora in guvernerja Illinoisa JD Pritzkerja, ki je povedal, da bi Harris podprl že v nedeljo, vendar ga je Bidnov odstop od kampanje malce šokiral.

Harris je doslej po telefonu govorila že z dvema morebitnima kandidatoma za podpredsednika – Beshearjem in guvernerjem Severne Karoline Royem Cooprom. Guvernerja sta potrdila pogovor, nista pa ga želela komentirati.

Že v nedeljo sta Harris podprla Bill in Hillary Clinton. Nekdanji predsednik Barack Obama tega ni storil, ampak je izrazil prepričanje, da bodo demokrati na konvenciji stranke od 19. do 22. avgusta našli pravo osebo. Harris pa je podprla najbolj znana predstavnica kongresne levice, Newyorčanka Alexandria Ocasio Cortez. Med zadnjimi jo je podprla vplivna demokratka in nekdanja predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Bidnov odstop ni presenetil le demokratov, ampak tudi republikance. "Potem ko smo porabili veliko časa in denarja za boj proti pokvarjenemu Joeju Bidnu, moramo vse začeti znova," je na svojem mediju Truth Social zapisal republikanski predsedniški kandidat Donald Trump in zahteval vračilo stroškov. Kamalo Harris je mimogrede označil za noro in zmešano.

Harris si je hitro zagotovila podporo več vplivnih političnih organizacij in volilnih skladov. V nedeljo zvečer je v elektronskem sporočilu donatorjem zapisala, da kandidira za predsednico ZDA: "V čast mi je bilo vse življenje služiti skupaj z našim vrhovnim poveljnikom, mojim prijateljem, predsednikom Joejem Bidnom – enim najboljših javnih uslužbencev, kar jih poznamo," je zapisala. "Počaščena sem, da me je podprl."

Donatorji so z donacijami pohiteli in po analizi New York Timesa so do nedelje zvečer zbrali 30 milijonov dolarjev. Eden od strategov je dejal, da je to morda "največji dosežek v zbiranju sredstev v zgodovini demokratske stranke". Politico poroča, da je predsedniška kampanja Biden-Harris v prvih osmih urah po Bidnovem odstopu od malih donatorjev dobila 46 milijonov dolarjev.

Demokrati bodo predsedniškega kandidata oziroma kandidatko uradno potrdili na konvenciji v Chicagu med 19. in 22. avgustom. O novem kandidatu demokratov, ki se bo na predsedniških volitvah pomeril z republikancem Donaldom Trumpom, bo odločalo okoli 4700 delegatov stranke, kdo to bo, pa ostaja še odprto.

Kamala Harris v predsedniško tekmo

"Novi demokratski kandidat bo spremenil dinamiko"

Umik Bidna iz predsedniške tekme je močno odjeknil v času, ko potekata vojni v Ukrajini in Gazi, ko narašča rivalstvo s Kitajsko, v Evropi, ki se boji, da bi ji Trump obrnil hrbet, pa se krepi skrajna desnica.

Izraelski dnevnik Haarec je objavil članek, v katerem je pod drobnogled vzel dosedanjo podporo Kamale Harris Izraelu. Poudarili so, da je Harris v preteklih mesecih večkrat pozvala k prekinitvi ognja, obsodila izraelski napad na Rafo in izrazila zgroženost nad številom civilnih žrtev v Gazi.

"Z Bidnovim odhodom je Izrael izgubil morda zadnjega sionističnega predsednika," je dejal Alon Pinkas, nekdanji izraelski generalni konzul v New Yorku. "Novi demokratski kandidat bo spremenil dinamiko." Izraelski obrambni minister Joav Galant se je Bidnu zahvalil za "dolgoletno neomajno podporo Izraelu". "Vaša vztrajna podpora, zlasti med vojno, je bila neprecenljiva," je Gallant zapisal na omrežju X.

Republikanski kandidat za predsednika Trump je že dejal, da bi vojno v Ukrajini lahko končal v enem dnevu, republikanci pa so v ameriškem kongresu večkrat onemogočili vojaško pomoč Ukrajini, kar sproža strahove, da bi Rusija s spremembo na ameriškem političnem parketu dokončno obdržala okupirana ukrajinska ozemlja. Trumpov podpredsedniški kandidat J. D. Vance je namreč med najglasnejšimi nasprotniki oboroževanja Ukrajine.

Trump je v svojem prvem mandatu kot predsednik zaostril napetosti s Pekingom, ki pa so se nadaljevale tudi v Bidnovem mandatu. Biden je zvišal carine na kitajske električne avtomobile, medtem ko Trump obljublja uvedbo 60-odstotnih carin na vse kitajske izdelke.

Kitajska se je na ameriško predsedniško tekmo uradno odzvala previdno. Uradna tiskovna agencija Šinhua Bidnove odločitve ni obravnavala kot zelo pomembne. Urednik strankarskega časopisa Global Times Hu Šidžin je na omrežju X zapisal, da se položaj z novim demokratskim kandidatom ne bo pretirano spremenil. "Volivci so razdeljeni v dve skupini, na Trumpove volivce in Trumpove sovražnike," je zapisal.

Nekdanji dopisnik Edvard Žitnik o kandidaturi Kamale Harris