Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Čas, prostor in glasba

5 epizod

Čas, prostor in glasba

5 epizod


Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Lahko je to zaokrožen naravni prostor – poletno gledališče, še največkrat pa se glasba posluša v velikem koncertnem prostoru – v koncertni dvorani, ali v majhnem prostoru – ki je lahko dnevna soba ali celo potniška kabina osebnega avtomobila. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Za ta prostor, za poslušanje bolj zahtevne umetniške glasbe in za sprotno seznanjanje z umetniki in z vsem, kar je spremljalo nastanek in obstanek glasbenih umetnin, že peto leto skrbijo tonski tehnik Stane Košmerlj, stalni bralec Ivan Lotrič in avtor vseh oddaj profesor in skladatelj Pavel Mihelčič. V danem okviru oddaje Čas, prostor in glasba se vrstijo cikli: Prostor za umetnost, Pisma, Ustvarjanje, tisočletni izziv; odpiramo estetsko problematiko; v tem okviru pa govorimo tudi o pomembnih dogodkih in srečanjih z odličnimi umetniki, kot se jih spominja avtor oddaj. Ob sredah, na tretjem programu radia Slovenija, med 18 in 19 uro. Avtor oddaje je Pavel Mihelič

17.07.2024

Beethovnova violina

Dve romanci za violino in orkester ter violinski koncert Beethovnu niso prinesli opaznega uspeha; čas pa je nerazumevanje skladateljevih sodobnikov popravil. In res: Beethovnova glasba je ovrednotila vse, kar je bilo ustvarjeno pred njo, in daje vzlet tudi glasbi, ki je nastala po njej.


10.07.2024

Čas prihodnosti (28): Novi glasbeni krogi (5)

Ko se obrne sto let, se nekaj zgodi tudi z glasbo. Glasba prihodnosti ne bo sledila popularnosti, obrnila se bo na zvok, ki bo na drugačen način gradil poetične odtise: brez prave melodije, brez melanholičnih odbliskov, z barvitimi podobami nove instrumentacije. Spremembe bodo opazne postopno.


03.07.2024

Čas prihodnosti (26): Novi glasbeni krogi (3)

Kaj vse se da napovedati, kaj vse hočemo vedeti, pa ni mogoče izvedeti. A marsikaj se da napovedati: vreme, gospodarske premike, denarne krize, politične dogodke ... Glasbe nikar! Umetnosti ne kaže preizkušati. A vendar se številne zgodbe ponavljajo, obnavljajo – kot valovi. Glasba se ravna po zgodovini, zgodovina se zbliža z umetnostjo. Kaj se bo zgodilo čez trideset let, kakšni krogi se bodo odvrteli čez tri desetletja? Smemo ugibati? Smemo odkrivati nove glasbene kroge? Razmišlja in napoveduje prof. Pavel M ihelčič v tretji oddaji Novi glasbeni krogi z naslovom Čas prihodnosti.


26.06.2024

Modrost hitrih sprememb (52): Instalacije

Glasbene instalacije so na mednarodnih festivalih sodobne glasbe pogostni dogodki. Če so zanimive in umetniško razgibane, bogatijo festivale in odpirajo prostor, ki ga začutijo tudi tisti, ki jim je sodobna glasba tuja. Besedilo je napisal Pavel Mihelčič, bral bo Igor Velše. Instalacije.


19.06.2024

Modrost hitrih sprememb (51): Delavnica

V sedemnajstem stoletju se je Evropa dokončno navadila pitja kave. Če je bilo treba kaj delati ponoči, je zelo prav prišla kava. Kava je pivca naredila budnega; vendar je bila v Evropi prva navada naklonjena popoldanskemu pitju kave. Kava je postala obred; in na Dunaju so odprli prvo kavarno. Še veliko prej pa je Bach napisal Kantato o kavi. Veliki mojstri (Bach, Mozart, Rossini, Beethoven) so imeli tudi tihe pomočnike. Bachova druga žena in njegovi številni otroci so njegove note sproti prepisovali in razmnoževali. Njihov dom je bil prava delavnica, v njej so izdelovali glasbo. Po naročilu. Nastajala so dela, ki so hvalila tobak, še bolj pa pitje kave. Bilo je veliko not, zanje so skrbeli tihi delavci – Bachovi otroci, in se zraven tudi kaj naučili. Enainpetdeseta oddaja ima naslov: Delavnica.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov