Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Medenina in patina

4 epizod

Medenina in patina

4 epizod


Spoznavamo zgodovino našega godbeniškega izročila, integralna dela repertoarja pihalnih orkestrov in klasične mojstrovine s poudarkom na trobilih.

12.08.2024

Glasba na olimpijskih igrah, 2. del

Olimpijske igre v Parizu so se končale. Ob tem izjemnem športnem dogodku, ki na svetu poteka vsako četrto leto, tudi drugo avgustovsko oddajo namenjamo nekaterim najslovitejšim glasbenim temam, povezanim z olimpijskimi igrami. Ta glasba ne obsega le repertoarja za pihalni orkester, temveč tudi simfonična dela, vsekakor pa slovesne fanfarne teme postavljajo v ospredje pihala in še zlasti trobila. Tokrat smo za predvajanje izbrali slovito Vangelisovo temo Chariots of Fire, skladbi Johna Williamsa Summon the Heroes in Call of the Champions, sentimentalno balado One Moment in Time Johna Bettisa in Alberta Hammonda ter Odo Zeusu Mikisa Theodorakisa.


05.08.2024

Glasba na olimpijskih igrah, 1. del

Olimpijske igre v Parizu so se prevesile v drugo polovico in ob tej priložnosti, izjemnem športnem dogodku, ki na svetu poteka vsako četrto leto, prvi avgustovski oddaji namenjamo nekaterim najslovitejšim glasbenim temam, povezanim z olimpijskimi igrami. Glasba, ki smo jo izbrali za predvajanje, ne obsega le repertoarja za pihalni orkester, temveč tudi simfonična dela, vsekakor pa slovesne fanfarne teme postavljajo v ospredje pihala, še zlasti žlahtna trobila. Najprej bo na sporedu glasba Josefa Suka, Dmitrija Šostakoviča in Johna Williamsa.


29.07.2024

Godbe iz dežele vzhajajočega sonca/tretjič

Pred nami je še sklepna oddaja iz niza, v katerem predstavljamo še eno izredno godbo iz dežele vzhajajočega sonca – Shion iz Osake. Zadnja oddaja bo še poseben memento maestru Kimuri, dolgoletnemu kapelniku predstavljenega orkestra, ki ni le eden najuglednejših japonskih dirigentov, ampak si je mednarodni sloves zagotovil kot brez dvoma eden najboljših prirejevalcev klasičnih del za to zasedbo in v tej oddaji boste slišali njegove mojstrovine, kako je prepisal tankočutno Debussyjevo Malo suito, ki se je že večkrat izkazala za zelo hvaležno glasbeno podlago navidezno robati in silaški zvočni zasedbi, ob tem pa boste slišali priredbo vsaj navzven godbenemu zvoku sorodnejše dramatične filmske glasbe sira Williama Waltona za slovito ekranizacijo Shakespearjeve tragedije Hamlet s sirom Lawrenceom Olivierjem v glavni vlogi – tudi prizor z lobanjo, za konec pa še spevni Intermezzo iz Mascagnijeve opere L'Amico Fritz. Godbenike iz Osake vodi legendarni Yoshihiro Kimura.


22.07.2024

Godbe iz dežele vzhajajočega sonca/drugič

Godba Šion iz Osake je najstarejša japonska poklicna godba, ki je lani praznovala stoletnico in je bila dolga leta znana z imenom Mestna simfonična godba iz Osake. Je orjaški, najmanj sedemdesetčlanski orkester, ki po postavitvi še najbolj spominja na velike sredozemske godbe, posebno na španske, saj imajo v orkestru tudi violončele. In to je kot nalašč za izvajanje najdrznejših skladb za to zasedbo; ena takih je zagotovo tudi dramatična Barnesova Tretja simfonija, podnaslovljena »Tragična«. Njena uvodna stavka ste že slišali v prejšnji oddaji, danes pa boste poslušali še preostanek orjaškega dela. Mestna simfonična godba iz Osake igra pod vodstvom legendarnega Jošihira Kimure.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov