Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Spomini, pisma in potopisi

4 epizod

Spomini, pisma in potopisi

4 epizod


Spominski, pisemski in potopisni zapisi najrazličnejših ustvarjalcev in kulturnikov v interpretaciji slovenskih dramskih igralk in igralcev.

11.08.2024

Klement Jug: Stena in smrt

11. avgusta 1924 se je v severni steni Triglava smrtno ponesrečil Klement Jug, alpinist in filozof, ki je s svojimi razglabljanji in dejanji močno zaznamoval svojo dobo in še naslednje generacije. Svoje filozofske nazore o volji in etiki je brezkompromisno prenašal v vsakdanje življenje in še posebej v alpinizem, kjer se je loteval vse večjih izzivov. Po smrti je na novo zaživel tudi v leposlovju, v svojih delih so ga med drugim ovekovečili Vladimir Bartol, Alojz Rebula, Alojz Gradnik, Tone Svetina, Dušan Jelinčič in Drago Jančar. V oddaji Spomini, pisma in potopisi bomo pogledali v njegov alpinistični dnevnik in prebrali zapiske iz zadnjih desetih dni njegovega življenja. Igralec Tadej Pišek, bralec Matej Rus, režiser Jože Valentič, glsabena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Miha Jaramaz, redaktorja Staša Grahek in Vlado Motnikar. Posneto avgusta 2014.


04.08.2024

Franjo Malgaj: Vojni spomini: 1914-1918

Franjo Malgaj je bil rezervni poročnik 87. celjskega pešpolka avstro-ogrske vojske med letoma 1914 in 1918. Bil je koroški borec, nadporočnik slovenske vojske in prvi osvoboditelj slovenske Koroške v letih 1918 in 1919. Bil pa je tudi Maistrov učenec, pesnik in soborec. Leta 1915 je končal šolo rezervnih pehotnih častnikov v Gorici. Kot praporščak je sodeloval v 1. in 2. soški bitki in zbolel za tifusom. Na tirolski fronti si je leta 1916 z drznim napadom na italijansko utrdbo na Monte Zebiu prislužil zlato medaljo za pogum, potem pa so ga poslali v zaledje. 6. maja 1919 je bil na Tolstem Vrhu obkoljen in ranjen. Izbral je častni samomor, da ne bi živ padel v sovražnikove roke. Posmrtno je bil leta 1920 odlikovan s Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje. Iz knjige Vojni spomini: 1914‒1918 smo izbrali njegove dnevniške zapiske od 1. julija do 18. avgusta 1915, ko je postal praporščak. Da ne pozabimo: 28. julija 1914, torej pred 110 leti, se je začela prva svetovna vojna. Interpret je Primož Pirnat, režiserka Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Urban Gruden, urednik oddaje pa Matej Juh. Produkcija leta 2024.


28.07.2024

Leon Štukelj: Olimpijske igre v Parizu 1924

Najuspešnejši slovenski olimpijski zmagovalec Leon Štukelj, dobitnik treh zlatih, skupno pa šestih olimpijskih medalj, je prvi zlati medalji – za zmago v gimnastičnem mnogoboju in na drogu – prejel pred stotimi leti na olimpijadi v Parizu. Dogajanje je več kot pol stoletja pozneje popisal v knjigi Mojih sedem svetovnih tekmovanj. Vendar v izbranih odlomkih ne bomo spremljali telovadnih nastopov, temveč vzneseno slavje po vrnitvi v domovino. Igralec Blaž Šef, urednik oddaje Vlado Motnikar, režiserka Špela Kravogel, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar. Posneto julija 2024.


21.07.2024

Gerard Manley Hopkins: Pisma prijatelju Robertu Bridgesu

Angleški pesnik Gerard Manley Hopkins je bil profesor klasičnega jezikoslovja in jezuit, ki je živel med letoma 1844 in 1889. Kot pesnik je zaslovel šele potem, ko je Robert Bridges, sicer njegov pesniški prijatelj, trideset let po smrti objavil njegove pesmi. Objavljamo tri pisma, ki jih je Gerard Manley Hopkins pisal prijatelju Robertu Bridgesu; iz njih je razvidna Hopkinsova značilna zavzetost za jezik in njegove izrazne možnosti. Prevod: Andrej Arko, Interpretacija: Zvone Hribar, tonski mojster je Miro Marinšek, režiser pa Jože Valentič. Produkcija leta 2000.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov