Foto: Radio Maribor/Andrej Firm
Foto: Radio Maribor/Andrej Firm

V Mariboru se s programom za otroke začenja 10. Mednarodni filmski festival StopTrik, ki predstavlja animirane filme v tradicionalni tehniki stop animacije. V štirih dneh bo na različnih prizoriščih, pa tudi na spletu več deset brezplačnih projekcij in drugih strokovnih dogodkov. Slovesno bodo festival odprli nocoj ob 20. uri s projekcijami in otvoritvijo razstave o 10-letni zgodovini festivala.

Festival StopTrik, edini festival animiranega filma v evropskem prostoru, ki izpostavlja tradicionalno stop animacijo in združuje animatorje, predane tej stari tehniki, bo tudi v jubilejni, 10. izvedbi, v času virusne realnosti, ponudil animirane filme za otroke, mladino in odrasle ter več strokovnih dogodkov in razstav. Filmski progam sta zasnovala Olga in Michal Bobrowski iz Poljske, kjer bo v prvih dneh novembra še drugi, krajši del festivala, v Maribor pa ju tokrat ne bo. Občinstvo si bo lahko brezplačno ogledalo 56 animiranih filmov, narejenih v tradicionalni tehniki stop animacije, v sklopu Borderlands pa več eksperimentalnih in hibridnih filmov ter v drugih programskih sklopih še izstopajoča avtorska dela.

"Celoten program izpostavlja aktualno družbeno realnost in je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje oziroma antivrednote in drzno, naivno trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. Filmi, ki bodo v Mariboru na ogled do nedelje tako nagovarjajo problematiko rasizma, nacizma, nasilja, grdobe, pošastnosti," pojasnjuje Urška Breznik producentka festivala.

Festivalski program poleg animiranih filmov za odrasle ponuja tudi mednarodno zasnovan otroški in mladinski filmski program ter veliko predavanj in pogovorov: drevi o kinematografiji prihodnosti, jutri o filmski produkciji v Mariboru, v soboto pa o vlogi festivalov v času naraščajočih fašizmov in nacionalizmov. Veliko pozornost vzbujajo tudi pogovori z animatorji, še posebej s priznano režiserko Špelo Čadež. Festival StopTrik se bo končal v nedeljo, s podelitvijo strokovnih nagrad in nagrade občinstva.