Foto: RTV Slovenija/Televizija Slovenija
Foto: RTV Slovenija/Televizija Slovenija

Z otvoritvijo razstave, s slavnostno sejo sveta zavoda in s svečano akademijo so danes obeležili stoletnico delovanja Slovenskega narodnega gledališča Maribor. SNG Maribor je največja gledališka hiša v Sloveniji, saj edina vsa desetletja združuje stalni dramski, operni in baletni ansambel in pomembno sooblikuje zgodovinsko in kulturno - umetniško podobo mesta Maribor.

Gledališčniki so se z recitacijo spomnili Jurčičeve tragedije Tugomer, ki je bila prva slovenska predstava na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor 27. septembra 1919. Gledališče od tedaj ne bogati le mariborske in slovenske kulture, temveč se z gostovanji in prireditvami, kot je Borštnikovo srečanje, uvršča na svetovni zemljevid, je povedal direktor Danilo Rošker, ki je v imenu SNG Maribor iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejel zlati red za zasluge.

Ob jubileju se gledališčniki spominjajo tistih, ki so v zgodovini gledališča pustili največji pečat. Velika dvorana se bo odslej imenovala po operni pevki Ondini Otti Klasinc, Stara dvorana pa po režiserju Franu Žižku. Imenovali so tudi ambasadorje gledališča in podelili nagrade za posebne zasluge.

Je dejala predsednica sveta zavoda Suzana Žilič Fišer. Svečano akademijo so sklenili s skupno predstavo drame, opere in baleta. Slovesnosti ob jubileju se nadaljujejo tudi prihodnji teden, prazničen pa bo tudi repertoar nove gledališke sezone.