Finalisti Pesniški turnir 2019 Foto: Radio Maribor/Založba Pivec
Finalisti Pesniški turnir 2019 Foto: Radio Maribor/Založba Pivec

Jubilejni, 20. Pesniški turnir, ki ga mariborska Založba Pivec pripravlja v sklopu tradicionalnih Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, se letos zaradi razmer v našem okolju seli v virtualni svet, podobno kot mnoge druge kulturne prireditve.

V minulih 19. letih se je v okviru Pesniškega turnirja predstavilo 250 pesnic in pesnikov, ki se z avtorsko, še neobjavljeno pesmijo v slovenskem jeziku potegujejo za naziv vitez ali vitezinja turnirja. Na jubilejni anonimni natečaj je prispelo 160 pesmi, strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Pottoco in Stanka Hrastelj pa je izbrala dvanajst najboljših, med njimi je kar 9 pesnic. » Pesmi, večinoma zapisane v prostem verzu, so kakovostne, izrazno močne, suverene in vsebinsko dodelane. Veliko pesmi govori o položaju človeka sodobni družbi, nekaj je osebno izpovednih, pa tudi pripovednih,« pojasnjuje Nino Flisar iz Založbe Pivec.

Ob jubileju je založba načrtovala več kulturnih dogodkov in z njimi želela nadomestiti tradicionalne polfinalne predstavitve v drugih slovenskih mestih. Toda razmere v družbi so načrte spremenile in tako se v virtualni svet, na Facebook stran Založbe Pivec, seli tudi sklepna predstavitev pesniškega turnirja, ko bodo pesniki bodo svoje pesmi predstavili na video posnetkih.

Na spletnem pesniškem turnirju, ki bo v soboto, 25. aprila, sklenil letošnje Dneve knjige v Mariboru, bodo ljubitelji poezije lahko izbrali spletnega zmagovalca, predvidoma jeseni pa bo sledila še tradicionalna prireditev v živo, pred občinstvom, ko bo žirija razglasila vitezinjo ali viteza pesniškega turnirja.