Za obisk prireditev v ruškem amfiteatru in na drugih prizoriščih se je treba prijaviti. Foto: Radio Maribor/Letni oder Ruše
Za obisk prireditev v ruškem amfiteatru in na drugih prizoriščih se je treba prijaviti. Foto: Radio Maribor/Letni oder Ruše

V Rušah se drevi začenja 21. Letni oder, festival, namenjen vsem generacijam. V štirih dneh bo na različnih prizoriščih vabil z glasbo, gledališčem, plesom in drugimi dogodki.

Vodilo letošnjega Letnega odra v Rušah je Sonce v srcu, "saj vsi v teh zahtevnih časih potrebujemo topla sporočila in podporo, še posebej pozitivna sporočila, ki jih prinaša glasba in različni ustvarjalci v naravnem okolju našega gledališča," pravi Lucija Smolnik iz ruškega Cezama.

Tokratni festival oblikujejo slovenski in predvsem štajerski ustvarjalci, tudi domačini, ki predstavljajo kulturno ustvarjalnost številnih društev; tujcev zaradi razmer pri nas in v svetu ne bo. Na različnih prizoriščih, tudi na 88 let starem kamnitem amfiteatru, se bodo do nedelje vrstili gledališke in plesne predstave, koncerti, pravljice za otroke, filmske projekcije in športni dogodki. Festival bo drevi ob 20. uri začel akustični koncert skupine MI2; to bo hkrati tudi prvi dogodek že 18. Kantfesta, ki pa se bo nadaljeval oktobra.

Vrhunci ruškega Letnega odra pa so še jutrišnja komedija Grenalndija v režiji Toneta Partjiča in izvedbi KUD-a Pekre Limbuš, sobotni koncert Neishe ter nedeljski nastop Tadeja Toša.
S pregledno razstavo se organizatorji poklanjajo domačinu, kulturniku Mirku Vovšku. Otroški program je tokrat brez ustvarjalnih delavnic, ponuja pa več gledaliških in plesnih predstav ter Pohorske pravljice.