Foto: Mestna občina Maribor/Maruša Zorec/Arrea
Foto: Mestna občina Maribor/Maruša Zorec/Arrea

Potem, ko je mariborska občina razveljavila arhitekturno rešitev za obnovo Lenta, ki jo je izbralo županstvo Andreja Fištravca, je z natečajem izbrala novo rešitev za celovito prenovo nabrežja reke Drave med Studenško brvjo in Vodnim stolpom. Komisija je izmed petih prispelih projektov izbrala načrte ljubljanskega studia Arrea. Gradbena dela želijo začeti že prihodnje leto, a bodo morali ujeti zelo kratke roke za prijavo na evropske razpise.

Avtorica zmagovite rešitve Maruša Zorec si je na za promet zaprti promenadi zamislila vsebine, kot so otroška igrišča, prireditveni prostori, kopališče na vodi in pristajališča za ladjico.

Predvideni stroški so od razveljavljenega projekta bivšega župana Andreja Fištravca nižji za okoli 8 milijonov evrov, poleg 3,5 milijona evrov vredne promenade pa želijo zgraditi še 2 milijona evrov vredno brv pri Starem mostu. Upajo na sofinanciranje Evropske unije, a bo treba uloviti zelo kratke roke. Po besedah podžupana Gregorja Reichenberga morajo dokument indentifikacije investicijskega projekta pripraviti še oktobra, izvedbene projekte in popise del pa do začetka prihodnjega leta.

Podžupan obljublja, da bodo prihranjene milijone porabili namensko. Z njimi bi uredili rekreativni obroč na obeh bregovih Drave med Meljem in Mariborskim otokom. Projekt morajo prijaviti na evropske razpise do marca.