Foto: Radio Maribor/Eversum Technologies
Foto: Radio Maribor/Eversum Technologies

V Mariboru, ki je bil nekoč znan po avtomobilski industriji, avstrijsko podjetje Eversum Technologies začenja proizvodnjo električnih turističnih vlakcev in manjših električnih avtobusov. Svojo priložnost vidijo v napovedani elektrifikaciji na področju turističnega in potniškega prometa.

Trije vlagatelji iz Avstrije in Švice so podjetje Eversum ustanovili pred štirimi leti. Pred kratkim pa so uredili proizvodne prostore v limbuški industrijski coni, kjer že nastaja prvi električni turistični vlak. Kot je povedal eden od solastnikov in direktor podjetja Holger Postl, bo proizvodnja potekala v Mariboru, del poslovanja pa bo tudi v Avstriji, kjer računajo na podporo države pri razvoju električnega mestnega avtobusa.

Koronakriza podjetja Eversum ni prizadela, ker še niso prisotni na trgu, še pojasnjuje Postl. Njihova prednost je prilagodljivost pri snovanju električnih vozil, tudi s strokovnjaki iz Slovenije. Kot dodaja Postl, je trenutno na lokacijah v Avstriji in Sloveniji zaposlenih 25 ljudi, iščejo pa tudi nove delavce, tako inženirje, kot proizvodne delavce. Njihov cilj je, da pridobijo zaupanje kupcev, letno pa si želijo izdelati nekaj sto električnih vozil.