uvoz izvoz tovornjak Foto: BoBo
uvoz izvoz tovornjak Foto: BoBo

Avtoprevozniki se zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa, ne le pri nas, ampak tudi v drugih državah, soočajo s precejšnjimi težavamu pri zagotavljanju dostave blaga. Glede na to, da število okuženih še ni doseglo vrhunca, jih je strah, da bo zaradi bolezni začelo primanjkovati voznikov tovornjakov in da bo ogrožena oskrba v najnujnejših panogah. Od države zato pričakujejo pomoč pri reševanju trenutno najbolj perečih težav.

V mnogih evropskih državah v okviru poostrenih ukrepov za zmanjševanje okužb s koronavirusom voznikom tovornjakov merijo telesno temperaturo, če je ta povišana, nastane težava, kaj z blagom, pojasnjuje predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek: "Da nam voznike dajejo v karanteno in imamo blago, kako zdaj to blago dostavit, prvič, ne bo dostave, drugič enormne gospodarske škode."

To pa seveda niso edine težave, avtoprevozniki zato od vlade pričakujejo ustanovitev medresorskega kriznega štaba za reševanje cestnega transporta, v njem pa bi sodelovali predstavniki infrastrukturnega, notranjega in zunanjega ministrstva ter obrtne in gospodarske zbornice. O tem, kakšne bodo naloge novoustanovljenega štaba, Peter Pišek: "Od reševanja zastojev na meji, od obveščanja, katera država zapira meje, kake ukrepe je uvedla, ukrepi se spreminjajo iz ure v uro."

Začetek delovanja vladnega štaba za reševanje cestnega transporta je predviden po dananšnji seji vlade. Še vedno pa ostaja skrb, kaj bo, če bodo vozniki tovornjakov, ki so pri svojem delu zelo izpostavljeni, morali ostajati v samoizolaciji. "Avtomobili bodo ostajali brez voznikov, mi pa na rezervi nimamo dodatnih kadrov, da bi lahko to delo orpavili."

Tudi sicer je mogoče pričakovati velike posledice, ki jih bodo ukrepi proti koronavirusu pustili na gospodarstvu. Kljub temu Pišek meni, da zdaj še ni čas za pogovor o sanaciji škode. "Verjamem, da bomo vsi odgovorni, tako na obrtni in gospodarski zbornici, kot tudi vlada, da bomo našli rešitev za gopsodarstvo, najbrž pa nikoli več ne bo, kot je bilo."

Oziroma bo trajalo precej časa, da se bodo stvari spet normalizirale, še dodaja predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek.