Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Športni center Pohorje v stečaju je na dražbi že desetič neuspešno ponudil žičniške naprave s pripadajočimi zemljišči na Ruškem Pohorju. Izklicna cena je z začetnih 11,4 milijona padla na zgolj nekaj več kot 1,4 milijona evrov. Stečajni upravitelj upa, da je bila tokratna dražba zadnja pred dogovorom med mariborsko občino in Družbo za upravljanje terjatev bank, v nasprotnem primeru se boji špekulativnih kupcev.

Žičniške naprave na Ruškem Pohorju so kljub nižanju cene za kupce nezanimive, predvsem zaradi starosti, tudi do 46 let, in dotrajanosti. Stečajni upravitelj Drago Dubrovski: "Predvidevamo, da je ta dražba bila praktično zadnji poskus, da se najde kak zunanji investitor, sicer pa bi se naj po tej dražbi uresničil dogovor, za katerega še ne vem, če obstaja, da bi se ta del in pa prenos žičniških naprav paketno reševal z dogovorom med DUTB in Mestno občino Maribor."

Dogovor tudi za mariborske žičnice?

Dogovor naj bi poleg žičnic na Ruškem Pohorju vseboval tudi tiste na Mariborskem Pohorju, vključno s krožno kabinsko žičnico, ki jih je občina izvzela iz stečajne mase Športnega centra Pohorje, a nikoli plačala, spor pa rešuje tudi sodišče. Občino zanimajo predvsem mariborske žičnice, a je pripravljena tudi na paketno rešitev. DUTB pogajanja potrjuje, a podrobnosti ne razkriva. Stečajni upravitelj si želi hitrega in uspešnega zaključka pogajanj: "Pri še nadaljnjem nižanju prodajne cene bo prišel nekdo, ki bo kupil te naprave zato, da bi odvil tisto, kar še funkcionira. In potem praktično Areško Pohorje ne more več funkcionirati."

Iz stečajne mase poplačali le majhen del terjatev

Ob stečaju Športnega centra Pohorje je bilo priznanih za okoli 60 milijonov terjatev, iztržili pa so le 2,3 milijona evrov. Največ je dobil ločitveni upnik DUTB, delavcem pa so poplačali 70 odstotkov prednostnih terjatev.