Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je danes ogledala več infrastrukturnih projektov, ki jih izvajajo v vzhodni Sloveniji, med drugim tudi tri na območju Podravja. Ob tem je napovedala, da bi se lahko postopek izvzema mariborske hitre ceste iz vinjetnega sistema začel še letos.

Alenka Bratušek se je na vzhodnoslovenski turneji med drugim pomudila v občini Oplotnica, kjer modernizirajo odsek ceste med Cezlakom in Peskom na Pohorju; v občini Kidričevo, kjer so končali obnovo ceste skozi Lovrenc na Dravskem polju, in v občini Cirkulane, tam sanirajo brežino, zid in teraso gradu Borl.

Ob tem je napovedala tudi, da se bo ministrstvo kmalu lotilo izvzema mariborske hitre ceste iz vinjetnega režima, k čemur jih že nekaj časa poziva mariborska občina.

Po njenem bo ministrstvo ustrezno uredbo pripravilo še letos, ministrstvo za finance pa bi nato moralo poiskati 45 milijonov evrov za prepis ceste z DARS-a na državo.

Manj konkretna pa je bila ob vprašanju mariborske zahodne obvoznice in še nekaterih drugih cest na območju Maribora; pogovori o gradnji obvoznice trajajo že leta in leta, njena usoda pa je odvisna tudi od prihodnjih državnih proračunov.

Ministrstvo za infrastrukturo na Štajerskem obnavlja tudi železniške proge. Za nadgradnjo železnice med Mariborom in Šentiljem so v teh dneh pridobili 101 milijon evropskega denarja.