Foto: EPA
Foto: EPA

V drugi polovici oktobra, predvidoma 19., začenjajo na mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje s cepljenjem proti gripi. Cepljenje bo prilagojeno težavnim okoliščinam zaradi koronavirusa.

Hkrati s cepljenjem proti gripi, bodo morali epidemiologi poskrbeti še za zaščitne ukrepe pred koronavirusu. »Zagotovo pa bo letos potrebna še posebna zavzetost zdravnikov s primarne ravni , od izbranih zdravnikov v zdravstvenih domovih do tistih s koncesijo, da bodo sami opravili cepljenje čim večjega števila svojih pacientov,« opozarja predstojnik mariborske območne enote za javno zdravje, epidemiolog Zoran Simonovič.

Glede na dosedanja povpraševanja je letos na mariborski enoti za javno zdravje zaznati veliko zanimanje za cepljenje proti gripi. »Tokrat je med novostmi tudi ta, da se bodo lahko brezplačno cepili tudi dojenčki in majhni otroci v starosti od šest do štirindvajset mesecev . Seveda pri izbranih pediatrih, pri katerih se je za cepljenje prav tako potrebno naročiti.« še spominja Zoran Simonovič.

Sicer pa bo Inštitut za javno zdravje letos omogočil približno enako število cepljenj kot v minulih letih. Epidemiologi še sporočajo, da je nemogoče klinično ločit okužbo s koronavirusom in drugimi prehladnimi obolenji med njimi tudi za gripo. Slednje si tudi strokovnjaki želijo čim manj, še posebej pri kroničnih in starejših bolnikih. Pa ne zgolj zato, ker pri njih obstaja večje tveganje za težji potek gripe, temveč tudi zato, ker lahko hkrati zbolijo tudi za težjo obliko korona virusa in je lahko morebitna dvojna okužba še posebej nevarna.