Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med tem, ko je bilo smrtnih žrtev na slovenskih cestah letos več kot v enakem obdobju lani, pa se je varnost na cestah na območju policijske uprave Maribor izboljšala.

V prvi polovici leta se je po vsej državi zgodilo nekoliko manj nesreč kot lani, a je umrlo več ljudi. Lani 41, letos pa 56, kar je za 37 odstotkov več. Varnost na cestah Policijske uprave Maribor pa je letos boljša, pravi policijski inšpektor Branko Pivljakovič:

"Vseh vrst nesreč je bilo letos za 10 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prav tako se je zgodilo 40 odstotkov manj nesreč s smrtnim izidom. Lani 10, letos 6. Malenkost je naraslo število hudo telesno poškodovanih, z 47 na 51. Za 10 odstotkov se je zmanjšalo število lahko telesno poškodovanih, manj pa je bilo tudi nesreč z materialno škodo."

Izboljšanje varnosti pripisuje dobremu policijskemu delu in izvajanju ukrepov na najbolj nevarnih cestnih odsekih, predvsem izven urbanih naselij.

Največ žrtev med šibkejšimi

Kar štirje izmed šestih letošnjih smrtno ponesrečenih so sodili med šibkejše udeležence v prometu – dva motorista, mopedist in pešec. Najpogostejši vzroki nesreč so še vedno neprilagojena hitrost, napačna stran vožnje in vinjenost. Policijski inšpektor Branko Pivljakovič ob tem napoveduje, da bodo avgusta izvajali poostren nadzor prekoračitev hitrosti.