Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gospodarska kriza, ki je posledica epidemije, se pozna tudi pri ponudbi počitniških študentskih in dijaških del. Ta je v primerjavi z lansko to poletje prepolovljena. Podjetja manj povprašujejo po študentskem delu, še vedno pa je počitniško delo najhitreje mogoče dobiti v gostinstvu.
Sezona poletnih počitniških del za dijake in študente je tokrat precej drugačna od prejšnjih. Ponudba del na e-Študentskem servisu dosega le tretjino tiste v lanskem poletju, pojasnjuje njihova vodja marketinga Saša Praček: "Lani smo imeli v tem obdobju na voljo približno 3.500, ta hip pa le okoli 1.100."

Pri Študentskem servisu Maribor imajo trenutno na voljo za polovico manj del kot lansko poletje; Dunja Kaloh Mom: "Ponudba del je za 40 do 50 odstotkov manjša kot lani. Veliko podjetij ima namreč svoje delavce še na čakanju ali so zaposleni za polovični delovni čas, kar pomeni, da ne najemajo nove delovne sile."

Podobne razmere na trgu študentskega dela je pričakovati tudi v drugi polovici leta.
Najbolj je povpraševanje upadlo na področju dogodkov, ugotavljata sogovornici. Študentsko delo je sicer tudi to poletje mogoče dobiti, tako kot prejšnja leta, najhitreje v gostinstvu, poleg tega pa je povpraševanje tudi za delo v trgovini, lažja dela v proizvodnji, pomoč pri selitvi, pakiranje in programiranje.

Minimalna urna postavka za študentsko delo se je letos sicer zvišala na 5,40 evra bruto.