Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V mariborskem centru Don Bosko je bila v okviru Salezijanskega mladinskega centra organizirana mednarodna konferenca Osebna rast kot orodje v mladinskem in pedagoškem delu. Na konferenci je bilo govora o duševnem zdravju mladih v Sloveniji in Evropski uniji, pomembnosti relacijskih procesov znotraj različnih sistemov in o pomembnosti osebne rasti skozi izkustveno učenje.

Rdeča nit mednarodnega projekta “Personal growth as a tool in youth work” je bila osebna rast, razlaga vodja Društva Salezijanski mladinski center, psihosocialnih in madnarodnih programov ter programov osebne rasti in svetovalnice Sanja Obaha Brodnjak, mag. zakonskih in družinskih študijev: “To je dvoletni projekt, ki smo ga ustanovili še z dvemi tujimi partnerji iz Belgije in Poljske na osnovi tega, da smo zaznali eno p

otrebo v znanju in razvoju mladinskih delavcev. Ugotovili smo, da imamo visoko kvalificirane mladinske delavce z ogromno znanj in veščin, vendar nimajo pa znanj iz področja odnosov, poznavanja čustev, intrapsihičnega sveta udeležencev, ki prihajajo k njim.”.

Osebnostna rast je namreč pomembna za razvoj človekovega polnega potenciala tudi pri pedagoškem delu z mladimi. Mladinski delavec postane pri tem orodje za doseganje cilja na zavedni in nezavedni ravni. V okviru projekta so razvili orodje za merjenje osebnostne rasti s 5 moduli.

Mladinski delavci pa najbolje pridobijo izkušnje z izkustvenim učenjem. “Nekateri temu pravijo tudi biografsko učenje - gre za nabiranje izkušenj, iz teh izhajamo in potem preko lastnih izkušenj komuniciramo z drugim. Ko enkrat sebe poznam v različnih situacijah, odkrijem kako reagiram, potem lahko razumem tudi drugega in dam tudi temu ustrezen odgovor.” je povedal red. prof. ddr. Stanko Gerjolj iz Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

Projekt sofinancira Evropska unija preko programa Erasmus+ Mladi v akciji preko Zavoda za razvoj mobilnosti mladih MOVIT.

Tilen Drumlič Denac, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar