V Sloveniji je šest točk Europe Direct, s pomočjo katerih Evropska komisija razširja informacije o svojem delovanju in vzpostavlja vez z državljani članic Evropske unije. V Mariboru je že od leta 2006 odprta podravska točka Europe Direct, kjer zainteresiranim ponujajo informacije o Evropski uniji, pripravljajo pa tudi različne dogodke.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Točka Europe Direct Podravje deluje v okviru mariborskega Zavoda PIP, kjer ta projekt izvajajo že od leta 2006, pred kratkim pa so vstopili v novo obdobje, ki se bo končalo leta 2025. Njihov glavni namen je posredovanje informacij o Evropski uniji in s tem spodbujanje aktivnega državljanstva, ali, kot pravi vodja točke Lina Leskovec: "Na čim bolj poljuden, ljudski način ljudem razložiti, kako politike, ki se jim zdijo tako oddaljene, vplivajo na njihovo vsakdanje življenje."

Obenem pa zbirajo mnenja ljudi, ki jih posredujejo predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji. Pravkar končujejo predstavitve v srednjih šolah, junija pa bodo začeli z dogodki v okviru prve Konference o prihodnosti Evrope. Sredi junija bo tako v Ormožu razprava na temo razvoja trajnostnega turizma, ki bo ljudem kot pravi Lina Leskovec omogočila: "Da dajo nek vpliv pri oblikovanju vseh politik, da posameznik izrazijo svoje mnenje, oziroma da imajo besedo pri tem, kaj unija počne in da dobijo občutek, kako deluje v njihovo korist."

Kmalu se bo začel tudi niz dogodkov v okviru projekta Evropa na našem pragu, ki bodo v vseh podravskih občinah. Matevž Hrženjak z Zavoda PIP: "Bomo tudi zbirali mnenja državljanov, predloge, pobude, kaj si oni mislijo o Evropski uniji, kaj oni mislijo o evropski prihodnosti, kakšna bi morala biti, kako bi vse to moralo vplivati na njihovo vsakdanje življenje."

Ker evropske politike nimajo zanemarljivega vpliva na naše življenje, kot še dodajata sogovornika, njihove posledice namreč občutimo na vsakem koraku.