Uvodni film 31. festivala Liffe bo kratki film Sanjamo film. Pripovedovalec Brane Završan (na fotografiji) nas namerava pripeljati do optimističnega konca/Foto: arhiv Liffe
Uvodni film 31. festivala Liffe bo kratki film Sanjamo film. Pripovedovalec Brane Završan (na fotografiji) nas namerava pripeljati do optimističnega konca/Foto: arhiv Liffe

Nocoj se bo začel 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival, Liffe. Letos bo zaradi znanih okoliščin na spletu. Tako pa bo presegel ljubljanske okvirje in dosegel širše občinstvo, čeravno so že doslej izbor filmov pripeljali v različne slovenske kinodvorane, tudi v Maribor. Festival se bo začel ob 19-ih 30 s premiero kratkega film Sanjamo film avtorjev Matevža Jermana in Petra Cerovška. Kratka, 8-minutna zgodba, v kateri nas pripovedovalec Brane Završan popelje do optimističnega konca, izhaja iz vprašanja »Kakšen bo letošnji Liffe?«. Otvoritev bo na ogled na različnih platformah, med drugim na spletni strani festivala, od tam pa bo do 22. novembra mogoče pristopati k ogledu festivalskega izbora, žal ne do celotnega.

Program sestavlja 56 celovečercev in izbor kratkih filmov, za ogled prek spleta pa ne bodo dostopni vsi. Programski direktor Liffa Simon Popek: "Žal bomo imeli na VOD Liffu, na tej spletni platformi, od 56-ih samo 22 filmov. Treba je razumeti, da so eno pravice oziroma licence za prikazovanje v kinu, drugo pa za prikazovanje prek spleta. Tukaj je še nekaj strahu pred nelegalnim pretakanjem spletnih vsebin."

Termine ogledov si bo mogoče organizirati po svoje, filmi namreč ne bodo zaprti v časovna okna, kupljena vstopnica bo morala biti aktivirana in bo takšna veljala 4 ure. Film bo mogoče ustaviti, prevrteti naprej ali nazaj, a vse v času štirih ur, kolikor bo trajala aktivirana vstopnica.

Domača žirija bo podelila med drugimi glavno nagrado Vodomec režiserju najboljšega filma v programskem sklopu Perspektive, v različnih sekcijah (Predpremiere, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Kinobalon, Posvečeno, Fokus, Evropa na kratko) pa bodo na voljo filmski vrhunci, tudi izbor z vidnejših festivalov, eksperimentalni filmi, izdelki drznejših in žgečkljivih vsebin, filmi za mlade in dela prepoznanih sodobnih avtorjev, kot je film Koronizacija kitajskega disidentskega umetnika in dokumentarista Ai Wei Wei-ja v sekciji Kralji in kraljice. Režiral ga je na daljavo. "Posnet je bil tako rekoč v skrivnih razmerah, verjetno tudi nelegalno, brez dovoljenj kitajskih oblasti. Mislim, da film res pokaže ta strah in to negotovost v prvih dneh, ko virus še niti ni prišel do Evrope", je povedal Simon Popek in še, da bodo retrospektivni program ob 100-letnici rojstva Federica Fellinija prikazali v kinodvoranah, ko bo to spet mogoče.

Ob filmih bo na voljo spletni spremljevalni spored, z delavnicami za otroke, pogovori in kritično razpravo o avdio-vizualni oziroma filmski industirji po pandemiji.