Špinača je zelena listnata zelenjava, ki naj bi izvirala iz Azije. Danes jo poznamo po vsem svetu. Je zakladnica vitamina K, ki je pomemben za zdravje kosti.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Špinača je prav tako bogata tudi s karotenoidi, ki imajo protivnetne učinke. Špinača je zelena cvetoča rastlina, ki izvira iz srednje in zahodne Azije. Leta 2017 je svetovna proizvodnja špinače znašala 27,9 milijona ton, samo Kitajska je predstavljala 92% količine.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zakaj izbrati ravno špinačo, Barbara Ozbič Kirijakopulus, dietetičarka in organizatorka prehrane na Osnovni šoli Selnica ob Dravi: "Izbrati jo zato, ker je zelena zelenjava, ki vsebuje veliko vitaminov. Lahko jo lokalno pridelujemo. Ima kot zelenjava zelo majhno kalorično vrednost, ampak je zelo bogata z minerali."

Erich von Wolf je leta 1870 raziskoval vsebnost železa v špinači in je po pomoti zapisal, da špinača vsebuje kar 35 miligramov železa v 100 gramih špinače. Drobovina vsebuje dosti več železa pravi sogovornica in dodaja: "V drobovini je kar 15 do 29mg železa na 100g živila. Špinača ima samo 3mg."

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Špinača je zelenjava, ki jo lahko pripravimo na več načinov. Lahko jo uporabimo za pripravo solat, lahko jo dušimo ali prekuhamo, vendar ne preveč, saj lahko izničimo njeno hranilno vrednost. Več o pripravi špinače, Andrej Vindiš, član spletnega vloga Mala Kuhna: "Pri zajtrku bi predlagal umešana jajca s špinačo. Za malico jo lahko uporabimo v mešani solati, za toplo predjed pa je odlične zelenjava za kakšne juhe, tudi za kakšne testenine jo lahko porabimo."

Če še ne veste kaj bi danes pripravili za kosilo, je špinača morda za vas prava izbira.