Foto: Radio Maribor/Mediaspeed
Foto: Radio Maribor/Mediaspeed

Pred dvema letoma se je na Radiu Maribor rodil projekt Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe. Posebnost festivala, kot so ga poimenovali mnogi in o njem poročali različni mediji je v tem, da na inovativen način predstavlja novo slovensko glasbo in spodbuja domačo glasbeno produkcijo.

Za piko na i poskrbi Big band RTV Slovenija, ki skladbe preobleče v big bandovsko preobleko. Da je dogodek tako poseben, da je dve leti zapored do zadnjega kotička napolnil SNG Maribor priča dejstvo, da je mariborski prostor potreboval prav tak dogodek – novo v povezavi s tradicijo. Festival oz. projekt Frišno se na tak način pokloni najboljši novi slovenski glasbi zadnjega leta. Prireditev pa je dve leti zapored povezoval Jure Ivanušič. Glede na to kako čas beži, ga kmalu čaka že tretja.

Od leve proti desni prejemniki priznanja za Frišno: Gregor Stermecki, Robert Levstek, Iztok Novak, Darko Pukl / Foto: MMC RTV SLO/Peter Kopše Pišec
Od leve proti desni prejemniki priznanja za Frišno: Gregor Stermecki, Robert Levstek, Iztok Novak, Darko Pukl / Foto: MMC RTV SLO/Peter Kopše Pišec

Jeseni bo že tretja izvedba "frišnega" in kako vse skupaj poteka? Na predlog glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia Si, ki domujeta na Ilichovi 33 skupaj s Televizijo Maribor, bo ponovno izbranih 10 skladb, te pa bodo premierno izvedene z big bandom. Frišno bo na sporedu tudi na TV Maribor in 1. programu TV Slovenija. Še prej bomo skladbe predstavili poslušalcem obeh radiev, ki bodo ponovno glasovali za naj novo slovensko skladbo.

Priznanje so tako prejeli odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek, odgovorni urednik Radia Si Darko Pukl, Iztok Novak iz glasbenega uredništva Radia Si in glasbeni urednik na Radiu Maribor Gregor Stermecki.

"Ni lepšega, ko ustvarjati pri projektu, ki povezuje," pravi Robert Levstek odgovorni urednik Radia Maribor in idejni ata projekta. Glasba ga spremlja vse življenje, igra klarinet in saksofon, uživa, ko sede s pisano druščino Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma, kjer igra že vrsto let in ni čudno, da ga lahko spremljamo na številnih glasbenih dogodkih. Robert je voditelj četrtkovih juter, pred leti pa je v četrtkova jutra uvedel tudi glasbene goste, ki so peli in igrali v živo. Danes lahko njegovo idejo spremljamo ob sredinih jutrih ob kavi in kitari, kjer so poslušalci deležni pravih koncertov.

"Da lahko delaš tak dogodek, moraš razumeti kaj ljudi zanima in ljudje si želijo sproščenosti, dogodek, ki se ga bodo spominjali skozi vse leto, … ponosen pa sem, ko sedem v avtu in denimo poslušam kolege na 1. programu Radia Slovenija ter slišim pesem iz Frišnega. Ma ni ga lepšega občutka," še dodaja Robert.

Projekt Frišno/Fresh je zasnovan tako, da spaja mlado in staro, sveže in tradicionalno. Veselimo se jeseni, ki bo v Maribor ponovno prinesla odlične glasbenike.

Kako pa je bilo lani? Preverite kar sami: