V jutranjem programu je Amadeja Bešter je raziskala, kakšni so tradicionalni slovenski okraski in kakšni so trendi letošnjega okraševanja.

Njena prva sogovornica je bila Sabina Šegula, ki že od leta 2011 pripravlja božično okrasitev v Baziliki sv. Petra v Vatikanu. Letos pa je s pomočjo prostovoljcev pripravila okraske tudi za 30 metrov veliko slovensko smreko, ki je skupaj z nekaj manjšimi smrekami potovala v Vatikan. Smečice so okraševali z okraski iz naravnih materialov, predvsem lesa in slame.

"Mi Slovenci smo zelo kreativni in po samih pokrajinah so tudi ti okraski tradicionalni in različni. So predeli, kjer naredijo iz krep papirja zelo lepe okraske, različne cvetove. Prekmurje – tam je izdelovanje lepih okraskov in drugih dekoracij iz slame zelo razvito. Izdelki iz lesa so tam nekje, kjer so gozdnate pokrajine, tam kjer so pač bili mizarji …," je povedala Šegula.

Božično smrekico običajno okrašujemo v družinskem krogu z okraski, ki jih hranimo doma ali pa jih izdelamo sami, a pri tem velja previdnost opozarja sogovornica. "Vse kar se obeša na drevo naj bo varno. Tam kjer so majhni otroci, pazimo, da nimamo steklenih okraskov, da bi se razbili in poškodovali otroke."

Božično vzdušje si pričaramo različno. Nekdo vsako leto iz škatel povleče okraske in okrasi svoj prostor, spet drugi radi vsako leto poiščejo ali izdelajo nove drugačne okraske. "Letošnji modni trendi so poimenovani temna eleganca. Tople barve okraskov spremljajo drzni temni odtenki. Recimo imamo črno barvo v kombinaciji z zlato. Potem medenina je tukaj zraven zelo dodana. Okrasni papirji in trakovi so mehki, ekološki. Pojavljajo se tudi živalski motivi," je še povedala Sabina Šegula.

Božično smrečico pa lahko okrasimo tudi z okraski, ki jih sami ustvarimo. Če so nam trakovi, slama, karton in pištola za vroče lepljenje tuji, si okraske lahko tudi spečemo. Za navdih je Amadeja pokukala na instagram profil Praznični medenjaki, kjer Mihela Žunko peče in ustvarja različne okraske iz medenjakov.

"Iz medenega ingverjevega testa izdelujem različne okraske, svečnike, medene hišice ... v tem času, tudi adventne venčke. Medenjaki iz katerih izdelujem izdelke, so trši medenjaki. Če želimo samo piškote za smrčecico, so lahko kakršni koli piškoti. Vanje lahko damo tudi začimbe in v stanovanju lepo diši. Motivi so različni, v tem času so aktualni zvončki, zvezdice, snežaki, motivi iz narave …," je povedala Mihela Žunko.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: