Kmetija Flis - Četina ima dolgoletno tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Leta 1938 je kmetijo od strica, ki žal ni imel svojih otrok, podedoval stari oče. Naposled je kmetijo vodil oče. Ker kmetija leži na hmeljarskem območju, je bila nekdaj glavna dejavnost hmeljarstvo.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Osebni arhiv kmetije Flis
Foto: Osebni arhiv kmetije Flis

V devedesetih letih so se na kmetiji odločili za preusmeritev iz hmeljarstva v govedorejo in proizvodnjo mleka. Konec leta 2007 so kmetijo posodobili tudi z robotom za molžo krav. Darija Četina, žena lastnika kmetije Flis - Četina: "Kmetija je renta, ki jo obdeluješ, kasneje pa predaš svojim otrokom. Leta 2009 smo, v takratni hudi gospodarski krizi, postali tudi predelovalci mleka. Namreč, z osnovno proizvodnjo mleka, in prodajo le-tega, bi kmetija takrat propadla."

Foto: Osebni arhiv kmetije Flis
Foto: Osebni arhiv kmetije Flis

Od takrat so usmerjeni predvsem v predelavo mleka, obdelujejo pa tudi šestdeset hektarjev kmetijskih zemljišč. Letno pridelajo okoli sedemsto tisoč litrov mleka. Darija Četina dodaja: "V času koronavirusa je prodaja izdelkov padla za 100%. Takrat smo se, saj smo veliki pridelovalci mleka, odločali kaj narediti. Glede na to, da smo partnerji z velikimi trgovskimi verigami, in smo prepoznavni po vsej Sloveniji, smo se odločili, da bomo dostavljali tudi na domove. Za nas je to predstavljalo nov izziv."

Mleko, ki ga pridelajo je izredne kakovosti, zato so polnega in bogatega okusa tudi njihovi domači mlečni izdelki, za katere so prejeli nešteta zlata priznanja na prireditvah, kar daje potrditev njihovemu delu in viziji ter poslanstvu kmetije.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.