Pomlad in poletje sta na plano pripeljala tudi kolesa. Med epidemijo se je izkazalo, da smo ljudje našli čas tudi za stvari, ki jim prej nismo posvečali toliko časa. Med temi je tudi kolesarjenje. Pogovarjali smo se z ustanoviteljem podjetja Rampre, ki že več kot 30 let prodaja in servisira kolesa.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kolesarstvo je v vzponu, saj so kolesa bolj cenjena kot pred nekaj leti. Pojem kolesarstvo lahko označuje vsakodnevno vožnjo s kolesom po opravkih, rekreacijo ali profesionalno ukvarjanje s tem športom. Jaka Rampre nam je zaupal, kakšno kolo naj si izberejo začetniki: "Začetniškega kolesa ni. Pomembno je le, da izberemo kolo, ki bo primerno za našo pot. Bodisi je to hrib ali pot po urejeni cesti. Pomembni dejavniki so menjalnik, teža samih koles in število prestav. Pri električnih kolesih je pomembna tudi moč baterije."

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Z rednim vzdrževanjem in čiščenjem lahko podaljšamo življenjsko dobo kolesa. Podobno kot pri avtomobilu je kolo treba redno vzdrževati. Na kaj vse je treba paziti pri servisu kolesa, smo se pogovarjali z Blažem Rampretom, ki postopoma prevzema delo svojega očeta: "Pri kolesu morate biti pozorni na tlak v pnevmatikah, da so pravilno napihnjene. Treba je preveriti tudi zavore, menjalnik, verigo in odsevna telesa."

Celotnemu prispevku lahko prisluhnete na spodnji povezavi.