Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Naš jutranji gost je bil Blaž Poženel, odgovorni urednik AMZS Motorevije. Pogovor je pripravil jutranji voditelj Robert Zajšek. Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov minulo leto opravila test 50 otroških varnostnih sedežev vseh velikosti oziroma razredov, rezultate pa v dveh delih objavila v AMZS Motoreviji in na spletni strani AMZS.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

"Bilanca leta 2023, ko je bilo na testu 50 otroških varnostnih sedežev, je sledeča: 32 sedežev je dobilo oceno dobro, 15 zadovoljivo, trije pa oceno slabo, kar pomeni, da AMZS njihovo uporabo odsvetuje. K takšni oceni je pripomogla pogosta težava – prevelika vsebnost škodljivih snovi," je v jutranjem programu izpostavil Blaž Poženel.

Podrobnejše rezultate testov leta 2023 in tudi testov prejšnjih let je mogoče najti na spletni strani AMZS. Poženel pa pred nakupom novega otroškega varnostnega sedeža še svetuje, naj starši, poleg rezultatov testa, preverijo, če lahko izbrani sedež sploh namestijo v svoj avto in kako udobno se v sedežu počuti otrok, za katerega ga kupujejo.

Kako pa je preizkus prestal slovenski sedež? Vabljeni k poslušanju celotnega jutranjega pogovora na spodnji povezavi: