Informacij o prehrani ni nikoli preveč. S prehrano se običajno ukvarjamo bolj, ko imamo kakšne težave, nas pestijo alergije, smo primorani na dieto morda zaradi operacije ali pa nas enostavno tudi zaradi aktivnega načina življenja, prehrana zanima.

Kristijan, Zala in Katja. Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek
Kristijan, Zala in Katja. Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek

Zala poudarja, da nobena hrana ni zares škodljiva, razen tista, na katero imamo alergijo, ali pa tista, ki ji je potekel rok uporabe, je gnila in tako naprej.

Kaj je zdrav način prehranjevanja?
"To pomeni, da v večini sestavljajo naš jedilnik živila, ki so uravnotežena, ki so pestra in tudi sezonska. Pri zagotavljanju zdravega načina življenja je vseeno pomembno, da se držimo koncepta 80-20, kar pomeni 80 odstotkov hrane, ki jo potrebujemo za energijo, zdravje itd. in 20 odstotkov tiste "za dušo". Ker smo v bistvu vsi ljudje in vsi imamo radi recimo čokolado," je povedala Zala Mlinšek.

Pomembna je zmernost
"Smiselno je, da si zagotovimo nek ritem prehranjevanje, da vsak dan ob isti uri uživamo obroke. Če nekomu ustreza uživati dva obroka na dan, je to čisto ok."

Kako vzdrževati zdravo prehrano?
"Planiranje je pomembno, da si napišemo za cel teden naprej jedilnik. Pomembno je, da imamo doma shrambo in imamo živila hitro pri roki, da lahko pripravimo obrok," je še povedala Zala.

V jutranjem programu smo se pogovarjali tudi o smutijih, o kakovostnem zajtrku, kaj mora ta vsebovati, da je zdrav in kvaliteten. Pa tudi o tem, kakšne so osnove zdravega prehranjevanje in katera so tista živila, ki jih moramo izpustiti.

Vabljeni k poslušanju jutranjega pogovora na spodnji povezavi: