Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Kamnica že 132. leto zapored skrbijo za požarno varnost na območju Kamnice, Bresternice in Gaja. V Mestni občini Maribor deluje enajst prostovoljnih gasilskih društev in Gasilska brigada Maribor – poklicni gasilci.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Teren PGD Kamnica je zelo razgiban, kjer so posamezne kmetije in objekti, ki še tudi v letu 2020 nimajo v celoti mestnega vodovoda. Vse do 22. aprila letos so aktivno in skrbno izvajali prevoze pitne vode v zajetja in k posameznim krajanom. Dejan Knuplež, predsednik PGD Kamnica: "Na terenu izvajamo preventivne in operativne dejavnosti gasilstva skozi vse leto v sklopu javne gasilske službe Maribor. Smo eno izmed 23-ih društev Gasilske zveze Maribor. Gasilci v Kamnici pokrivamo največji požarni teren v Mestni občini Maribor."

Letno gasilci v Kamnici naredijo med tri tisoč petsto in štiri tisoč prostovoljnih ur dela. Ob neizogibni pomoči financiranja Mestne občine Maribor načrtujejo tudi nakup nove gasilske avtocisterne – GCGP Gasilska cisterna za gozdne požare, ki bo z 6000 litri vode služila za primer požara v naravi ali prevozom pitne vode krajanom in krajankam. Okvirna skupna vrednost nabave je okoli 160 tisoč evrov.