Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Tudi zato smo v petkovem jutru predstavili izsledke testa 12 izdelkov za zaščito pred soncem za otroke z visokim zaščitnim faktorjem 30 in več. Test so opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Jutranja voditeljica Helena Ajdnik, se je pogovarjala z Boštjanom Okornom iz ZPS-ja, ki je med drugim povedal, da testa trije izdelki niso opravili in da raven zaščite ni nujno sorazmerna s ceno.

"Praktično vsako leto odkrijemo kakšne izdelke, ki ne opravijo testa. Lani je bil med njimi tudi en izdelek iz Slovenije. Gre pač za to, da so sredstva za zaščito pred soncem precej zapleten izdelek. Namreč kar veliko sestavin je, ki se morajo dobro premešati že v proizvodnji, da potem dejansko vsi izdelki, ki so na trgu, zagotavljajo tisto kar proizvajalec na embalaži obljublja. Se pravi, zelo pogosto gre, tak pač vsaj menimo, za težave v proizvodnji, ko zadeva ni dovolj dobro, če rečem po domače, premešana," je povedal Boštjan Okorn.

Zmagovalec testa je bil najcenejši testirani izdelek. / Foto: Shutterstock
Zmagovalec testa je bil najcenejši testirani izdelek. / Foto: Shutterstock

Preizkus je med drugim pokazal, da so na trgu številni izdelki, ki ponujajo odlično zaščito za nizko ceno. Zmagovalec testa je bil namreč najcenejši testirani izdelek.

Preverjali so tudi sestavine. Letos tako niso zaznali izdelkov, ki vsebuje kemikaliji homosalat in oktokrilen, ki so jih proizvajalci začeli prostovoljno nadomeščati z drugimi UV-filtri. Eden od izdelkov je tudi brez dišav.

Na ZPS ob tem poudarjajo, da potrebuje otroška koža visok do zelo visok faktor zaščite pred soncem. Izdelke za zaščito pred soncem za otroke pa lahko uporabljajo tudi odrasli.

Kaj še svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije? Vabljeni k poslušanju TUKAJ.