Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort
Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort

Na dveh hektarih veliki posesti v Kamnici pri Mariboru se je že pred leti začela pisati zgodba resorta Štajerska sivka. "Zemljišče smo kupili pred štirimi leti in v bistvu je točno to zemljišče kar klicalo po meni. Spomnim se, da sem bil eno leto prej, ko smo ga kupili, na morju, in ko sem ga prvič videl, je bilo kar drago. Drugo leto, ko sem bil na morju, sem spet pogledal in je bilo kar dosti cenejše kot leto prej. In potem si na plaži, ležiš in rišeš, kako bi to izgledalo. In ko sem ugotovil, da se da narediti res ena dobra zgodba, se potem odločiš in gremo," pove lastnik resorta Boštjan Lesjak.

Območje, kjer je več kot 15 let stala propadajoča kmetija, je bilo najprej treba preurediti, nato pa so sledila gradbena dela. "V prvih treh letih smo skrbeli predvsem, da smo uredili zemljo, travo, zasaditve in da smo ustvarili zgodbo. Na začetku je bilo razmišljanje, da postavimo deset glampingov in en kozolec in je. Potem pa začneš razmišljati, kaj bodo pa ljudje tukaj počeli. In naenkrat ugotoviš, da razen tega, da bi lovili ribe, ker imamo tudi en velik ribnik, in kosili travo, jim praktično kaj več ne bi mogli ponuditi. In smo potem obrnili zgodbo, šli v zasaditve in prva tri leta urejali okolico, zdaj v zadnjem letu pa smo šli v gradbena dela, torej v gradnjo skednja, apartmaja, bazena itd.," pove.

Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort
Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort

Poroka v objemu sivke

Kot pove že samo ime, je v ospredju resorta sivka, med katero se lahko tudi sprehodimo. Na posestvu je nasajenih več kot 4000 sadik sivke, slednja pa je nasajena tudi v obliki srca, zato lepa fotografija tam zagotovo ne uide. Nasajenih je tudi 3500 sadik rožmarina, tam je tudi nasad aronije, sibirskih borovnic in vrtnic. Lokacija je v prvi vrsti namenjena poročnemu turizmu, prve goste pa bo sprejela spomladi. "Zato je tudi ta zasaditev narejena tako, da se lahko poročite v krogih sivke. Potem imamo stalno postavljen brezbarvni šotor z 10.000 lučkami, skedenj je velik 250 kvadratov, tako da nekje 130 ljudi lahko damo tako v šotor kot tudi skedenj. Imamo še bazen, klet in apartma. Imamo pa še velike načrte, prav tako imamo še tudi možnost desetih apartmajev. Tako da sčasoma, če bodo stvari tekle kot morajo, bomo," pove Lesjak.

Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort
Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort

Lokacija namenjena tudi konferenčnemu turizmu

Lesjak ob tem dodaja, da si želi, da bi resort prepoznali tudi poslovneži in podjetja. "S tem, ko je prišla korona, sem videl, da je konferenčni turizem zelo velik. Takrat se je porodilo vprašanje, zakaj bi bil ta skedenj uporabljen samo čez vikend in zato smo ga tudi opremili z avdiotehniko in videotehniko za konference in timbildinge. Se mi zdi, da v Mariboru teh prostorov praktično skorajda ni, razen hotelov. Mislim pa, da je popolnoma drugače imeti neko konferenco ali timbilding v naravni, leseni stavbi, nato imaš pogostitev zunaj v naravi in da se lahko ljudje tudi malo sprehodijo. Lahko jim ponudimo od tega, da imajo delavnico destiliranja in hidrolatov olj do izdelave mila. Tako da malo po neki metodi Italijanov, kjer pride turist tja in more delati. Ampak to je malo drugačno delo, je zabava," pove.

Že kmalu bodo v sklopu resorta na voljo tudi lokalni izdelki, kot je stoodstotno eterično olje sivke, marmelada iz sibirske borovnice, sok aronije in še in še. Rezervacije za lokacijo pa so že odprte. "Moram reči, da nas je odziv enormno presenetil. Ta termin porok za 2024/2025 je odprt in upamo, da jih bo čim več. Začetek je vedno najtežji. Želimo si, da gostje, ki bodo ali pozimi ali poleti prišli k nam, da doživijo to zgodbo, kot smo si zamislili. Zato je april mesec, ko začnemo," poudari sogovornik.

Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort
Foto: Radio Maribor/Štajerska sivka resort

Že letos v načrtu trije festivali

Kot še pove Lesjak, načrtujejo tudi tri festivale; in sicer v začetku junija festival Vrtnice in penine, v začetu julija festival Štajerske sivke in ob koncu avgusta še festival Rožmarina in dobrega steaka. Poudari pa, da odprte možnosti puščajo tudi za druge ideje. "Zgodba raste, želimo si čim več idej od drugod. Želimo si, da čim bolj integriramo lokalno skupnost, predvsem Kamnico, Maribor. Odprti smo za vse ideje. Jaz absolutno vidim ob sončnem vzhodu kakšno jogo, ob sončnem zahodu kakšne masaže med sivko. Zelo smo odprti za ideje, sami tega ne počnemo in zato iščemo tudi partnerje. Tako da z veseljem," pove.

In od kod izvira ime Štajerska sivka? Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Štajerska sivka v Kamnici